Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : diawet secara proses penyejukan sehingga berkeadaan beku supaya tahan lama (bkn bahan makanan dsb): kesegaran dan mutu ikan ~ juga sama dgn ikan segar biasa; sperma ~; menyejukbekukan menyebabkan (bahan makanan dsb) sejuk beku: peringkat pertama ialah langkah ~ makanan basah; penyejukbekuan proses (perbuatan, tin­dakan dsb) menyejukbekukan: buah itu boleh dimakan segar atau diawet secara ~, pengetinan atau pengeringan; pektin di­gunakan utk mengawal saiz hablur ais yg terbentuk semasa ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : (proses) disimpan dlm ke­adaan yg sangat sejuk hingga men­jadi beku supaya tahan lama (bkn bahan makanan dsb): Bahan ma­kan­­an itu di­han­tar dlm keadaan ~. menyejukbekukan menyimpan bahan makanan dsb dlm keadaan sejuk beku supaya ta­han lama: Bahan makanan itu disejuk­bekukan sebelum dihantar ke sana. penyejukbekuan proses atau per­buatan menyejukbekukan: ~ dpt men­­- (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : jadikan daging itu tahan lama. pe­nye­juk beku bahan yg digunakan utk menyejukbekukan sesuatu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sejuk (adjektif)
1. Bersinonim dengan dingin: adem
Berantonim dengan panas

2. Bersinonim dengan nyaman: segar, seronok, selesa, nikmat, enak, indah, sihat, naim,
Berantonim dengan pengap

3. Bersinonim dengan tenang: sejahtera, aman, makmur, senang, tenteram, lega, berbahagia, sentosa, damai, karar, rukun, sakinat, jernih, selesa,
Berantonim dengan huru-hara

Kata Terbitan : bersejuk, menyejukkan, kesejukan, penyejukan, pendingin,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
freeze dryingpengeringan sejuk bekuMakanan dan PemakananTeknologi MakananProses yang melibatkan penyejukbekuan diikuti oleh sublimasi ais daripada bentuk sejuk beku kepada bentuk kering. Pengeringan lengkap berlaku dalam tiga peringkat. Peringkat pertama melibatkan penyejukbekuan yang mengeluarkan air daripada komponen makanan terhidrat melalui pembentukan hablur ais atau campuran eutektik. Peringkat kedua melibatkan penyingkiran air daripada bahan melalui sublimasi hablur ais, dan peringkat terakhir melibatkan penyingkiran baki air melalui penyejatan dalam alat pengering sejuk beku dengan meninggikan suhu bahan. Teknik ini biasanya digunakan untuk mengeringkan makanan beraroma atau bertekstur sensitif seperti perisa makanan dari rempah ratus.
freezing point depressionpenurunan takat sejuk bekuKimiaTiadaPengurangan takat sejuk beku cecair yang disebabkan oleh penambahan zat terlarut.
freezingsejuk beku; penyejukbekuanPentadbiran PerniagaanTiada1. Sejuk beku: Berkaitan dengan keadaan yang tidak panas, rendah suhunya yang boleh menyejukkan dan membekukan sesuatu.,2. Penyejukbekuan: Proses yang melibatkan perubahan daripada keadaan cecair kepada keadaan beku.
thawing/dilutionpencairanMakanan dan PemakananTeknologi Makanan1. Proses mencairkan ais dalam sesuatu makanan sejuk beku. Secara komersial, makanan sering dicairkan pada suhu hampir di bawah takat sejuk beku dengan menggunakan air suam, udara lembap atau pemasanan gelombang mikro. 2. Proses menjadikan sesuatu bahan kurang pekat daripada asal dengan memindahkan sejumlah kecil bahan ke dalam pencair seperti air suling. Contohnya 1/10 atau 10-1 atau 10 kali lebih cair daripada sampel asal. Dari segi ujian mikrobiologi kehadiran mikroorganisma dalam pencairan yang tinggi menunjukkan banyaknya bilangan mikroorganisma.
freezerpenyejuk bekuPentadbiran PerniagaanTiadaPeti sejuk, ruang atau bilik yang boleh mengekalkan suhu sejuk beku atau separuh sejuk beku, untuk menyejukbekukan dan menyimpan bahan makanan mudah rosak.
lyophilizationliofilisasiHerbaFitokimiaKaedah pengeringan ekstrak yang menggunakan vakum pada suhu sejuk beku bagi mendapatkan ekstrak kering. Kaedah ini digunakan untuk menghasilkan ekstrak dalam bentuk serbuk bagi olahan sediaan herba. Nama lain bagi kaedah ini ialah pengeringan sejuk beku.
freeze dryingpengeringan sejuk bekuPertanianAgroteknologiKaedah pengeringan yang mengeluarkan air daripada bahan, dalam keadaan bahan itu di bawah suhu beku. Kaedah ini digunakan untuk menyimpan bahan makanan seperti buah-buahan yang dijadikan makanan ringan, dan juga untuk bahan herba yang tidak boleh dikeringkan dengan menggunakan haba oleh sebab kandungan aktifnya akan hilang jika dipanaskan. Contohnya, kopi segera dihasilkan dengan menggunakan kaedah pengeringan sejuk-beku. Contoh lain ialah buah-buahan seperti durian, strawberi dan jambu.
freezingsejuk beku; penyejukbekuanFizikTiadaTiada
freezesejuk bekuFizikTiadaTiada
freezesejuk bekuGeografiTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas