mousse | mus | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Pencuci mulut yang diperbuat daripada krim putar dindin, gula, perisa serta campuran aiskrim atau gelatin. Ia bertekstur ringan dan lembut kerana pembentukan buih, dan biasanya disimpan sejuk. |
betel leaf holder | tepak sirih | Arkeologi | Data Arkeologi dan Teknik Arkeologi | Simbol pembuka kata atau pencuci mulut selepas makan. Tepak sirih digunakan dalam adat perkahwinan semasa upacara peminangan dan pernikahan, serta istiadat menerima tamu. Sesuai dengan fungsinya untuk mengisi daun siri, bahagian tepak dibentuk dengan ruang petak tertentu yang mengandungi beberapa bekas seperti bekas sirih, bekas pinang, bekas kapur, bekas gambir, bekas tembakau, bekas bunga dan sebagainya. Tepak sirih juga digunakan dalam adat istiadat perkahwinan diraja dan diperbuat daripada bahan perak. |
gelatin | gelatin | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Bahan pengegelan dan pemekat yang diekstrak daripada tisu haiwan terutama daripada kulit dan tulang lembu serta babi. Gelatin digunakan dalam pembuatan hasil tenusu, makanan pencuci mulut dan manis-manisan. |