Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : sudah akil baligh, sudah dewasa; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : akil baligh. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
umur (kata nama)
1. Bersinonim dengan jangka masa hayat: usia, baya,

2. Dalam konteks kiasan
bersinonim dengan hidup, hayat, nyawa, jiwa, roh,

Kata Terbitan : berumur,

Puisi
 

Bunga melur berjinjang-jinjang,
     Bunga mawar dalam raga;
Minta doa umur panjang,
     Lambat laun bertemu juga.


Lihat selanjutnya...(26)
Peribahasa

Baru belajar duduk,
     lepang sudah hendak memanjat tiang.

Bermaksud :

Belum lagi cukup umur sudah hendak berlagak seperti orang tua-tua. lepang = sejenis pohon.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
full agecukup umurUndang-undangTiadaTiada
age of consentcukup umurSosiologiTiadaTiada
age of consentcukup umurSosiologiTiadaTiada
المحجور عليهmahjur ‘alayhAgama IslamFiqhOrang yang disekat hak pengurusan hartanya kerana tidak cukup umur atau tidak sempurna akal dan lain-lain.
suffragehak mengundiSains PolitikPolitik PerbandinganHak untuk memilih pemimpin atau wakil rakyat yang diberikan kepada individu setelah memenuhi syarat mengundi seperti warganegara, berdaftar, cukup umur dan bermastautin di sesebuah tempat. Hak ini terdapat dalam negara yang mengamalkan sistem demokrasi. Hak untuk mengundi tidak boleh dipindah milik atau diwakili oleh orang lain. Dalam sistem komunis, hak mengundi diberi kepada ahli parti komunis sahaja. Contohnya, hak mengundi di Malaysia diberikan kepada semua warganegara berumur 21 tahun yang berdaftar dengan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.
beneficiarybenefisiariUndang-undangTiada1. Seseorang yang menerima sesuatu yang bernilai daripada seseorang yang meninggal, penerima amanah atau penerima polisi insurans.,2. Waris yang belum cukup umur, yang harta pusakanya dipegang oleh pemegang amanah, wasi, untuk faedah atau kepentingannya.
voting righthak mengundiSains PolitikPolitik PerbandinganHak untuk memilih pemimpin atau wakil rakyat yang diberikan kepada individu setelah memenuhi syarat mengundi seperti warganegara, berdaftar, cukup umur dan bermastautin di sesebuah tempat. Hak ini terdapat dalam negara yang mengamalkan sistem demokrasi. Hak untuk mengundi tidak boleh dipindah milik atau diwakili oleh orang lain. Dalam sistem komunis, hak mengundi diberi kepada ahli parti komunis sahaja. Contohnya, hak mengundi di Malaysia diberikan kepada semua warganegara berumur 21 tahun yang berdaftar dengan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.

Kembali ke atas