Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ja.ti] | جاتي

Definisi : = sejati asli, murni, tulen, tidak ber­campur, yg sebenarnya: Encik Hasan ini bukan ~ Johor, dia kacukan Kelantan dan Melaka; Hamidah seorang wanita ~; kejatian, kesejatian perihal jati (asli, benar, murni, dll): bahasa ini diperbahasakan orang dgn ~nya yg sempurna dlm negeri Kedah; Carl Rogers mentafsirkan ~ sbg ciri-ciri yg mengandungi kenyataan jujur atau­pun asli; penjatian perihal menganggap jati (asli, benar, murni, dll); (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ja.ti] | جاتي

Definisi : sj tumbuhan (pokok) yg kayunya baik utk dibuat perkakas rumah dll, Tectona grandis; hutan ~ hutan yg terdiri drpd pokok jati; ~ bukit sj tumbuhan (pokok), kayu cina, Podocarpus neriifolius; ~ laut sj tumbuhan (pokok), se(n)tada, Podocarpus polysta­chyus. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ja.ti] | جاتي

Definisi : , = sejati sebenarnya; tidak palsu atau bukan campuran; tulen; asli: Dia ini bukan orang kacukan tetapi orang Melayu ~. kejatian, = kesejatian keadaan, sifat dsb jati atau sejati; ketulenan; keaslian. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ja.ti] | جاتي

Definisi : nama sj pokok yg kayunya sangat bagus utk dibuat perkakas rumah dll, Tectona grandis. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
jati (adjektif)
Bersinonim dengan sejati, asli, murni, tulen, yang sebenarnya, betul, bukan peranakan, totok, kudrati;,
Kata Terbitan : kejatian,

Puisi
 

Tanjung jati melambung pukat,
     Buluh perindu tidak berdahan;
Sayu hati memandang tempat,
     Hati rindu tidak tertahan.


Lihat selanjutnya...(82)

Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
JATI

JATI (Tectona grandis daripada famili Verbenaceae), pohon kayu yang tumbuh di Semenanjung India, Myanmar, Thailand, Jawa dan utara Semenanjung Malaysia. Pohan jati tumbuh dengan baik di daerah yang agak kering, pada paras 650 m dari aras laut. Pohon jati dapat mencapai ketinggian hingga 40 m.

BUDAYAFlora dan Fauna
KAYU JATI

Kayu jati ialah pokok hutan yang berasal dari

hutan tropika di Asia Tenggara. Kayunya sangat

dihargai untuk membina kapal dan membuat

perabot.

UMUM 
KUCING BAKA JATI

Kucing baka jati lihat Kucing (Baka bulu

pendek).

UMUM 
SUNAN GUNUNG JATISUNAN GUNUNG JATI ( ? - ? ) ulama dan pendakwah Indonesia.  Nama sebenarnya ialah Syarif Hidayatullah.  Dia adalah salah seorang ahli Walisongo di Jawa yang gigih menjalankan dakwah di Jawa Barat, khususnya di Cirebon pada abad ke-16. Dia lahir di Mesir.  Ibunya bernama Ratu Mas Rarasantang, manakala bapanya Sultan Abdullah dari Mesir.SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
SALUKI

Saluki, juga dinamakan anjing perburuan gazel ,

dipercayai sebagai anjing baka jati yang tertua di

dunia. Anjing ini dibiakkan di Timur Tengah lebih

kurang pada tahun 5000 S.M. Satu daripada anjing

yang terpantas, saluki pernah digandingkan

dengan burung lang untuk memburu gazel.

Mangsa diterkam oleh lang dan saluki menekan

mangsa sehingga pemburu sampai. Saluki

mempunyai bulu licin, halus dengan jumbai bulu

yang panjang di telinga, kaki dan pahanya.

Tingginya 58 sentimeter hingga 70 sentimeter pada

paras bahu dan beratnya dari 13 kilogram hingga

30 kilogram. Lihat juga Anjing (gambar: Anjing

perburuan).

UMUM 
CIREBON

CIREBON, pusat pemerintahan, yang pada asalnya adalah sebahagian daripada kerajaan Hindu Pajajaran. Selepas tahun 1552, Kesultanan Islam telah ditubuhkan oleh Falatehan atau Fatahillah, yang juga telah menubuhkan kerajaan Banten. Falatehan, anak kepada Maulana Machdar Ibrahim, dipercayai telah meninggalkan kampungnya di Pasai apabila Pasai ditakluk oleh Portugis. Dia tiba di Sunda selepas menunaikan haji di Makkah. Sesetengah pihak mempercayai bahawa Falatehan dan Sunan Gunung Jati adalah orang yang sama. Purwaka Caruban Nagari membezakan kedua-dua tokoh ini. Teks itu mengaitkan Sunan Gunung Jati adalah anak Syarif Hidayatullah, hasil perkahwinan antara Syarif Abdullah, anak Raja Mesir dengan Rara Santang, seorang puteri Pajajaran, yang menunaikan haji bersama-sama abangnya atas nasihat guru agama mereka, Syeh Datu Kahfi. Selepas menamatkan pengajian agama dan kembali daripada perantauan, Syarif Hidayatullah dikatakan menetap berhampiran Gunung Jati di Cirebon dan menjadi salah seorang daripada wali sembilan.

        

SEJARAH DAN ARKEOLOGIBandar/Negeri/Negara/Tempat
BARJASA

BARJASA,  pertubuhan politik.  BARJASA ialah singkatan bagi Barisan Rakyat Jati Sarawak, ditubuhkan pada bulan Disember 1961.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIKonsep
ABDUL RAHMAN YA’KUB, TUN

Abdul Rahman Ya'kub, Tun (1928 -       ) ialah

Ketua Menteri Sarawak yang ketiga (1970–1981) dan

Yang Dipertua Negeri Sarawak yang keempat (1981–

1986). Abdul Rahman mula aktif dalam politik

apabila menyertai Parti Barisan Anak Jati Sarawak

(BARJASA) pada tahun 1962. Kemudian dia

menyatukan Parti Negara Sarawak (PANAS) dan

BARJASA bagi membentuk Parti Bumiputera pada

tahun 1966 bersama-sama Datuk Abang Ikhwan

Zaini dan Datuk Patinggi Abdul Taib Mahmud.

UMUM 
BAHASA MELAYU TUTONG

BAHASA MELAYU TUTONG, bahasa Melayu yang termasuk dalam kelompok bahasa Austronesia yang dituturkan di Negara Brunei darussalam. Bahasa Melayu Tutong (BT) dituturkan oleh puak Tutong (salah satu puak jati di Brunei) yang majoritinya tinggal di daerah Tutong.

BAHASAKonsep
ORANG BELAIT

ORANG BELAIT, satu rumpun bangsa Melayu yang diakui sebagai puak jati Melayu dan diiktiraf sebagai warganegara Brunei Darussalam. Di Negara Brunei Darussalam, bangsa Belait lebih dikenal sebagai puak Belait atau orang Belait.

BUDAYABangsa/Suku/Kaum
12

Kembali ke atas