Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.nyal] | کڽل

Definisi : 1. keras menganjal apabila ditekan (spt bola getah), keras tetapi empuk (bkn daging yg telah dimasak dll), agak liat; 2. mudah berubah (menjadi bertambah atau berkurang), elastik; mengenyal berbalik semula ke keadaan asal setelah ditekan (spt bola getah, daging manu­sia, dll), menganjal; kekenyalan perihal (sifat) kenyal. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.nyal] | کڽل

Definisi : 1 berbalik kpd keadaan asal apabila dilepaskan sesudah ditekan. 2 liat (bkn daging). kekenyalan keadaan atau perihal kenyal. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kenyal (adjektif)
Bersinonim dengan liat, liut, melenting, gayal, elastik, keras;,
Kata Terbitan : mengenyal,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
elastic fibregentian kenyal; serabut kenyalPerubatanTiadaFiber halus berwarna kekuningan, bersifat kenyal yang terdapat di antara bahan dan sel tisu penghubung.
elastic fibregentian kenyal; serabut kenyalKimiaTiadaTiada
elastic fatiguelesu kenyalFizikMekanikPerubahan sementara daripada kenyal sempurna yang diperlihatkan oleh beberapa jenis bahan dan setelah mengalami canggaan kenyal akan pulih kepada bentuknya yang asal secara perlahan-lahan.
elastic modulusmodulus kenyalFizikMekanikNisbah tegasan terhadap terikan yang tidak melebihi had kenyal sesuatu bahan. lih. pemalar kenyal
scattering cross-sectionkeratan rentas penyerakanFizikMekanikHasil tambah antara keratan rentas penyerakan kenyal dan penyerakan tak kenyal.
elastic scattering cross sectionkeratan rentas serakan kenyalFizikAtom dan NuklearUkuran kebarangkalian berlakunya serakan kenyal antara pancaran zarah tuju dengan zarah sasaran atau sistem zarah. Keratan rentas serakan kenyal merupakan kadar tindak balas per zarah sasaran bagi proses ini dibahagi dengan ketumpatan fluks pancaran zarah tuju.
inelastic bucklinglengkokan tak anjalKejuruteraanTiadaPenambahan pesongan secara tiba-tiba dalam tiang apabila tegasan mampat mencapai had kenyal tetapi sebelum lengkokan kenyal terjadi.
absorption cross sectionkeratan rentas serapKejuruteraanSains NuklearJumlah keratan rentas tindak balas neutron dengan nukleus, tetapi tidak termasuk tindak balas akibat pelanggaran kenyal dan tak kenyal.
mean free pathlintasan bebas minFizikModenJarak purata yang dilalui di antara dua peristiwa yang serupa, seperti perlanggaran kenyal molekul di dalam gas, perlanggaran kenyal elektron atau fonon di dalam hablur, atau perlanggaran kenyal neutron di dalam moderator.
elastic tractiontarikan kenyalPerubatanTiadaTarikan melalui penggunaan gegelang kenyal.
12345678910...

Kembali ke atas