Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.nyal] | کڽل

Definisi : 1. keras menganjal apabila ditekan (spt bola getah), keras tetapi empuk (bkn daging yg telah dimasak dll), agak liat; 2. mudah berubah (menjadi bertambah atau berkurang), elastik; mengenyal berbalik semula ke keadaan asal setelah ditekan (spt bola getah, daging manu­sia, dll), menganjal; kekenyalan perihal (sifat) kenyal. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.nyal] | کڽل

Definisi : 1 berbalik kpd keadaan asal apabila dilepaskan sesudah ditekan. 2 liat (bkn daging). kekenyalan keadaan atau perihal kenyal. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kenyal (adjektif)
Bersinonim dengan liat, liut, melenting, gayal, elastik, keras;,
Kata Terbitan : mengenyal,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
Nisbah antara keamatan bunyi dari sesuatu sumber dengan keamatan bunyi daripada talun bunyi dalam ruang tertutup. (FIZ) acoustic reactance (reaktans akustik) Reaktans bagi impedans akustik yang menunjukkan kesan inertia dan kenyal sesuatu medium. (FIZ) acoustic reactance ratio (nisbah reaktans akustik) Nisbah antara reaktans akustik bagi satu medium dengan medium yang lain. (FIZ) acoustic reflex (refleks akustik) Penutupan mata sejenak secara tidak daripada memasuki formasi. (KEJ) brightness (cerah/kecerahan) Ciri cahaya yang memberi rangsangan nampak untuk kuantiti cahaya yang lebih atau kurang. (FIZ) bristle (bulu kejur) 1. Bulu yang pendek, keras dan kenyal yang terdapat pada unggas. 2. Struktur bak bulu pada mikroorganisma, haiwan atau tumbuh-tumbuhan. (BIO) British AntiLewisite (British AntiLewisite) Lihat dimercaprol. (KIM) British thermal unit (unit termal British) Unit yang

Kembali ke atas