Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.sang.sian] | کسڠسين

Definisi : perihal sangsi, keragu-raguan: tindakan masih belum tegas, masih penuh diselubungi ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.sang.sian] | کسڠسين

Definisi : keadaan atau rasa sangsi; keraguan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sangsi (adjektif)
Bersinonim dengan ragu-ragu, syak, curiga, was was, bimbang, khuatir, kurang yakin, bingung, harap cemas, terbata-bata, walang hati, gelisah, selempang;,
Kata Terbitan : menyangsikan, kesangsian, penyangsi,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
incredulitykesangsianKesenianTiadaTiada
benefit of the doubtfaedah kesangsianUndang-undangTiada1. Faedah yang diberikan kepada yang dituduh apabila terdapat keadaan dan kenyataan yang menimbulkan keraguan kerana mempunyai dua interpretasi, satu memihak pendakwa, sementara yang satu lagi menyokong pihak pembela.,2. Faedah yang diberikan apabila wujud keraguan supaya keperluan dipenuhi, kepentingan dipelihara, dan faedah atau manfaat diperoleh.,3. Tolak ansur atau konsesi untuk menganggap bahawa seseorang itu tidak bersalah, apabila sangsi atau waswas kerana kekurangan bukti atau keterangan atau kenyataan.
confidence theoryteori keyakinanPentadbiran PerniagaanTiadaTeori yang diukur dengan nisbah bon berkualiti tinggi atas bon berkualiti rendah bagi menunjukkan keyakinan pelabur terhadap ekonomi. Pembelian bon berkualiti rendah menunjukkan keyakinan pelaburan terhadap ekonomi manakala pembelian bon bergred tinggi menunjukkan kesangsian terhadap ekonomi.

Kembali ke atas