Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ten.tuan] | کتنتوان

Definisi : 1. sesuatu yg tentu atau yg telah ditentukan, keputusan yg muktamad, ketetapan: sbg hasil drpd perjanjian tersebut satu ~ harga tetap bagi lada hitam telah diper-setujui; 2. sesuatu yg sudah tentu (tidak diragu-ragukan lagi), kepastian: dia mahu meminjam wang itu kalau ada ~ labanya; 3. tentu atau tetap (tidak berubah-ubah), ber­aturan: kau Lamit orang muda, makan minum tidak ~, sebab itu bukankah baik berumah tangga; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
tentu (kata tugas)
1. Bersinonim dengan pasti: tetap, tegas, mesti, tidak boleh tidak, positif,

2. Bersinonim dengan jelas: nyata, terang, ketara, sahih, sah, benar, betul, tidak syak lagi, tidak ragu-ragu lagi,

3. Bersinonim dengan tidak boleh tidak: mesti, pasti, nescaya, wajib,

Kata Terbitan : menentukan, ketentuan, penentuan, penentu,

Peribahasa

Riuh gigil seperti Cina kayuh.

Bermaksud :

Bercakap yang tidak ketentuan buah tuturnya. gigil = bergoncang, gementar keras.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
editio princeps (Per.)dasar suntingan/dasar edisiKesusasteraanTiadaKetentuan-ketentuan yang digunakan dalam penyuntingan sesebuah naskhah. Contoh: Pemilihan naskhah didasarkan kepada naskhah yang terbaik setelah membandingkan dengan beberapa naskhah yang lain dan penggunaan kaedah-kaedah penyuntingan seperti kaedah diplomatik dan stema.
sucker rodrod penyedutKejuruteraanPetroleumSinonim : rod Rod keluli yang khusus dibuat sesuai dengan ketentuan piawai dimensi dan ketentuan logam yang dikehendaki oleh piawaian API. Panjangnya 25 kaki atau 30 kaki dan garis pusatnya berkisar antara ½ inci hingga 1 1/8 inci. Setiap hujungnya mempunyai ulir yang boleh diskrukan di antara satu sama lain bagi membentuk rentetan rod penyedut yang diperlukan oleh sistem pengepaman rod penyedut.
defaultingkar; ketentuanPentadbiran PerniagaanTiada1. Ketentuan: Ciri atau perisian pemprosesan kata yang telah ditentukan seperti ukuran garis, jarak garis dan tab.
negative difinitenessketentuan negatifKejuruteraanTiadaTiada
nucleotide specificityketentuan nukleotidaKimiaTiadaTiada
capacity decisionketentuan keupayaanPentadbiranTiadaTiada
enzyme specificityketentuan enzimKimiaTiadaSifat tindak balas yang berlaku akibat enzim khusus.
absolute specificityketentuan mutlakKimiaTiadaKepilihan luar biasa suatu enzim yang memungkinkan hanya memangkini tindak balas substrat tunggal dalam tindak balas ekamolekul atau tindak balas dengan sepasang substrat dalam tindak balas dwimolekul.
cell determinationketentuan selBiologiGenetikKeadaan dalam sel apabila laluan perkembangan seterusnya ditentukan, dan tidak boleh bertukar menjadi sel jenis lain. Misalnya, sel yang akan berkembang menjadi sel otak.
author's signatureketentuan pengarangPerpustakaanTiadaPenentuan asas untuk mengira royalti pengarang, yang bergantung pada kualiti atau kepentingan karya yang dihasilkan.
123

Kembali ke atas