Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ma.sam] | ماسم

Definisi : 1. rasa spt rasa cuka, asam: kuman-kuman menjadikan susu itu ~; mukanya ber-kerut kerana memakan buah yg ~; 2. tidak jernih (muka) kerana marah dll, bersut, me­rengus, merengut: mukanya ~ setelah di-marahi oleh bapanya; ~ catung sangat masam (bkn muka); ~ kucam masam sungguh; ~ pahit Kd terlalu masam; bagai nikah tak suka prb berdukacita kerana diperlakukan tidak menurut kehendak hatinya; bermasam; ~ muka berkecil hati antara satu sama lain (kerana berkelahi dll), tidak bertegur sapa; memasam menjadi masam: susu ini mulai ~; memasamkan menjadikan masam: dia men-jeling senyum setelah beberapa minit ~ mukanya; kemasaman keadaan masam: cuka mem-punyai kadar ~ sehingga 95%; kemasam-masaman, masam-masaman agak masam. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ma.sam] | ماسم

Definisi : 1 (be)rasa spt rasa cuka, lemon, mempelam muda dsb: Orang yg sedang mengandung kebanyakannya suka memakan buah-buahan yg ~. 2 tidak jernih air mukanya kerana marah dll: Mukanya ~ mendengar jawapanku itu. 3 terdapat asid di dlmnya (bkn tanah): Pokok markisah tidak boleh hidup di tanah yg ~. bermasam; ~ muka tidak bertegur sapa antara satu dgn yg lain (kerana berkelahi dll). memasamkan menjadikan (menyebabkan) masam: Dia ~ mukanya kerana terlalu marah. kemasaman keadaan masam. kemasam-masaman masam sedikit; agak masam. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
masam (adjektif)
1. Bersinonim dengan asam: masam kucam
Berantonim dengan manis

2. Dalam konteks air muka
bersinonim dengan bersut, merengus, merengut, masam catung,
Berantonim dengan manis

Kata Terbitan : memasam, memasamkan, kemasaman,

Puisi
 

Celagi manis celagi masam,
     Buah kelapa atas pintu;
Sekali manis sekali masam,
     Zaman sekarang tidak begitu.


Lihat selanjutnya...(16)
Peribahasa

Masam bagai nikah tak suka.

Bermaksud :

Berdukacita. masam = merengus, bersut.

 

Lihat selanjutnya...(8)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
kayu masamkayu masamPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanNama biasa bagi kayu Aporusa spp daripada famili Euphorbiaceae. Nama tempatannya di Sabah ialah bagil, galang-galang, dan penatan. Spesies utama kayu masam termasuk Aporusa aurea, A. elmeri dan A. grandistipulata. Gubal kayu ini agak sukar dibezakan daripada teras kayunya, dan biasanya berwarna coklat. Tekstur kayunya halus tetapi tidak sekata, kerana kehadiran sel ruji yang lebar, dengan ira yang lurus. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 655 hingga 895 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu yang sederhana berat dan keras. Kayu masam mudah diproses dan dikeringkan tanpa mengalami cacat yang serius. Kayu ini digunakan untuk membuat perabot, kasau, dan hulu peralatan.
flat sourmasam rataMakanan dan PemakananMakananKerosakan makanan yang dicirikan dengan rasa masam disebabkan penghasilan asid laktik, asid formik dan asid asetik daripada fermentasi karbohidrat oleh Bacillus thermoaciduran atau Bacillus stearothermophilus. Fermentasi ini tidak menghasilkan gas dan tidak menyebabkan tin makanan menjadi kembung. Bakteria jenis termofilik ini boleh membentuk spora pada keadaan aerobik yang menyebabkan nilai pH menurun dalam julat 0.3 hingga 0.5.
sour crude oilminyak mentah masamKejuruteraanPetroleumMinyak mentah yang mengandungi sulfur atau sebatian sulfur dalam jumlah yang bererti, iaitu dalam jumlah yang boleh mempengaruhi sifat atau ciri-ciri minyak mentah berkenaan. Sebatian sulfur yang umum dijumpai dalam minyak mentah adalah hidrogen sulfida. Untuk mudah minyak mentah ini disebut mentah masam.
tangymasamPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
tart (taste)masam dan tajam (rasa)Pentadbiran PerniagaanTiadaTiada
flat sourmasamPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
ropy breadroti masamSosiologiTiadaTiada
crab appleepal masamPertanianTiadaTiada
cooking appleepal masamPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
sour creamkrim masam/tairuPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
1234567

Kembali ke atas