Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pa.ya] | ڤايا

Definisi : 1. kawasan tanah bencah (digenang air) yg ditumbuhi berbagai-bagai jenis tumbuhan, rawa: tukang canang berbelok ke kanan menuju tanah lembah yg penuh dgn ~ dan rawa; ~ bakau kawasan paya yg ditumbuhi pokok bakau, hutan bakau; ~ kumbuh kawa­san paya yg ditumbuhi sj rumpai (yg daunnya boleh dianyam); 2. Ph kawasan tanah bencah yg ditanami padi, bendang, sawah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pa.ya] | ڤايا

Definisi : 1 kawasan tanah bencah yg digenangi air dan ditumbuhi pelbagai tumbuh-tumbuhan; rawa. 2 kawasan tanah bencah yg ditanami padi. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
paya (kata nama)
Bersinonim dengan rawa, rawang, redang, bencah, lopak, kubang.,

Puisi
 

Jika puan pergi ke paya,
     Jangan ke paya dengan Cik Siti;
Jika tuan kurang percaya,
     Saya rasa berkecil hati.


Lihat selanjutnya...(95)
Peribahasa

Menggali paya menimbun bukit.

Bermaksud :

Membantu orang kaya dengan jalan menganiaya orang-orang miskin. (Peribahasa lain yang sama makna: Menimbun tanah yang tinggi, menggali tanah yang lekuk).

 

Lihat selanjutnya...(5)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
Shorea albida daripada famili Dipterocarpaceae. Spe- sies ini menghasilkan dua kumpulan kayu balak yang berbeza dari segi berat, iaitu alan batu dan alan bunga. Kayu alan banyak terdapat di hutan paya gam - but di Sarawak. (HUT) alan batu (alan batu) Nama dagang Shorea albida yang lebih berat. Nama tempatan di Sarawak termasuk empenit, meraka, meraka alan, sengawang, dan seriagawan. Gubal kayu neutron. Alat ditentukurkan dengan nilai sinaran yang diketahui dalam lubang uji API. (KEJ) api-api (api-api) Nama piawai Avicennia spp. daripada famili Verbenaceae yang banyak ter- dapat di hutan paya bakau. Spesies utama termasuk, api-api putih (Avicennia alba) api-api bulu (A. lanata) api-api jambu (A. marina) dan api-api ludat (A. officinalis). Gubal kayu api-api berwarna

Kembali ke atas