Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ngua.sa] | ڤڠواس

Definisi : 1. orang atau badan yg berkuasa atas sesuatu atau utk menentukan (mengurus) sesuatu; 2. kekuasaan: tiadalah apa ~ hamba hendak bawa dia ke sana sini; ~ perang orang yg berkuasa dlm masa perang (darurat); ~ polis jawatan pegawai dlm pasukan polis tiga tingkat lebih tinggi drpd jawatan inspektor. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ngua.sa] | ڤڠواس

Definisi : orang yg berkuasa atas sesuatu atau utk mengurus sesuatu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kuasa
1. Bersinonim dengan daya
( kemampuan, keupayaan, kesanggupan, kebolehan, kudrat, tenaga, )
(kata nama:)

2. Bersinonim dengan wibawa
( pengaruh, hak, mandat, daulat, )
(kata nama:)

3. Bersinonim dengan kekuatan
( ketahanan, keagungan, kawalan, cengkaman, pengaruh, )
(kata nama:)

4. Bersinonim dengan sanggup
( minat, rela, mahu, hendak, )
(kata kerja:)

Kata Terbitan : sekuasa-kuasanya, berkuasa, menguasai, menguasakan, kekuasaan, penguasaan, penguasa,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
NYAI RORO KIDUL

NYAI RORO KIDUL, tokoh legenda masyarakat Jawa di Indonesia sekitar tahun 1580-an. Dia dianggap sebagai ratu atau dewi yang dipercayai boleh menguasai jin dan roh ghaib di Laut Selatan, Pulau Jawa. Keturunannya dipercayai masih menjadi penguasa Kesusuhunan dan Mangkunegaraan di Surakarta serta kesultanan dan kepakualaman di Yogyakarta dongeng yang dikisahkan dalam Babad Tanah Jawi, sejarah utama dan rasmi daripada raja-raja Mataram, Raja Mataram yang pertama daripada dinasti itu telah menikahi Nyai Roro Kidul. Semenjak itu penguasa Laut Selatan ini telah menikahi para raja Jawa. Kini, yang dianggap keturunan raja adalah daripada Susuhunan Surakarta dan Sultan Yogyakarta di puri Mangkunegaraan atau Pakualaman.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
DEWAN BANDARAYA KUCHING UTARA

Dewan Bandaraya Kuching Utara, penguasa tempatan yang ditubuhkan untuk mentadbir kawasan Bandaraya Kuching Utara setelah pengisytiharan Kuching sebagai bandar raya pada 1 Ogos 1988.

SAINS POLITIK DAN KETATANEGARAANInstitusi/Organisasi
DEWAN BANDARAYA KUALA LUMPUR

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), penguasa tempatan yang bertanggungjawab mentadbir Kuala Lumpur setelah Kuala Lumpur diisytiharkan sebagai bandar raya pada 1 Februari 1972.

SAINS POLITIK DAN KETATANEGARAANInstitusi/Organisasi
KOLEJ SULTAN ABDUL HAMID

MAKTAB SULTAN ABDUL HAMID, sekolah kerajaan. Sekolah ini terletak di Jalan Langgar, Alor Setar, Kedah. Nama asal Maktab Sultan Abdul Hamid ialah Sekolah Inggeris Kerajaan (Government English School). Sekolah ini dibuka dengan rasminya pada 8 Disember 1908 dengan inisiatif Syekh Ahmad, Penguasa Pelajaran Kedah.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIInstitusi/Organisasi
PATIH UNUS

PATlH UNUS (1490-Y521), pemerintah Jepara (1507-1521).  Nama sebenarnya ialah Yat Sun dan nama ini lebih dikenal dalam tradisi sejarah Jawa atau sejarah Banten. Menurut Tome Pires dalam Suma Oriental, salasilah keluarga Patih Unus berasal dari Kalimantan Barat.  Datuknya berasal daripada golongan rakyat biasa, yang merantau ke Melaka dan menjadi kaya melalui perdagangan laut.  Pada sekitar tahun 1470, dia berjaya mengambil alih kekuasaan daripada penguasa Jepara dan mengubah serta memperluas wilayah kekuasaan kota pelabuhan kecil tersebut menjadi salah satu kota pelabuhan dagang penting di pantai utara Jawa.  Sebagai pemerintah Jepara, datuk Patih Unus tetap mengakui raja Demak sebagai pemerintah tertinggi.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
DATUK SUTAN MAHARADJA

DATUK SUTAN MAHARADJA (1860 -1921), pelopor persuratkhabaran Melayu di Sumatera, Indonesia. Dia lahir di Sulit Air, Sumatera, Indonesia. Dia bersekolah Eropah di Kota Padang pada tahun 1873. Meskipun tidak tamat, dia belajar hukum daripada seorang jaksa dan peguam. Pada tahun 1882, Datuk Sutan Maharadja dilantik sebagai pembantu jaksa di Indrapura dan sebagai jaksa di Padang dan Pariaman, hingga tahun 1891. Dia bekerja sebagai wartawan Palita Ketjil, akhbar Melayu yang tertua di Sumatera (pertama terbit awal 1880-an). Melalui Palita Ketjil, dia melawan pemikiran agama yang antitarekat dan adat matrilineal yang disuarakan oleh seorang ulama Minangkabau, Syekh Ahmad Chatib. Pada tahun 1895, dia bekerja dengan Warta Berita, dan pada tahun 1904, dia bekerja dengan Tjaja Soematera. Melalui akhbar ini, dia melancarkan ‘revolusi adat demokratis’ melawan keabsahan kedudukan Tuanku Panglima Regen, penguasa peribumi tertinggi dan bangsawan Padang.

 

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh

Kembali ke atas