Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ra.bot] | ڤرابوت

Definisi : Jw alat perkakas; ~ mobil alat-alat bahagian kereta; ~ rumah perkakas rumah (kerusi, meja, dll); ~ tukang kayu alat perkakas tukang kayu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ra.bot] | ڤرابوت

Definisi : segala jenis perkakas yg diperlukan utk rumah (pejabat dll): ~ rumah segala macam perkakas spt kerusi, meja, yg diperlukan di rumah; ~ tukang kayu segala macam perkakas yg diperlukan oleh tukang kayu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Peribahasa

66

Make bricks without straw

Mustahil untuk menghasilkan sesuatu dengan sempurna jika tiada bahan atau sumber yang sepatutnya.

Sampan ada pengayuh tidak

We wanted to shoot the scene in a big mansion that depicted the colonial era, but we were not being given the right props such as old furniture to recreate the air of the past. How could we ever produce a good film? This is a case of make bricks without

Kita hendak merakamkan satu babak di dalam sebuah rumah agam yang menggambarkan zaman penjajah tetapi kami tidak dibekalkan alatan yang sesuai seperti perabot lama untuk menghidupkan kembali suasana zaman silam itu. Bagaimanakah dapat kami hasilkan filem yang baik? Inilah yang dikatakan sampan ada pengayuh tidak.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(3)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
claw and ball footkaki perabot berkukuKesenianHiasan DalamanUkiran kaki burung atau binatang yang memegang bola yang terdapat pada kaki perabot atau kerusi. Kaki perabot berkuku ini terkenal pada abad ke-18.
sideboard (furniture)perabot tambahKesenianTiadaPerabot yang direka khusus sebagai tambahan kepada sesuatu perabot lain untuk tujuan tertentu.
bamboo furniture imitationperabot buluh tiruanKesenianHiasan DalamanPerabot yang diperbuat daripada kayu bic dan dihasilkan menyerupai buluh. Perabot ini diperkenalkan pada abad ke-18 di England dan terkenal di Amerika pada abad ke-19.
casterroda dwipaksiKesenianHiasan DalamanRoda yang dipasang di bawah perabot atau kerusi supaya perabot atau kerusi itu mudah dialihkan atau digerakkan.
applewoodapplewoodKesenianHiasan DalamanKayu pokok epal yang berwarna cerah, digunakan untuk membuat alat perabot dan venir. Perabot yang diperbuat daripada kayu jenis ini biasanya dikemaskan secara semula jadi atau disapu cat.
furnitureperabotPentadbiran PerniagaanTiada1. Perabot: Barang-barang keperluan di dalam rumah seperti kerusi, sofa, meja, katil dan sebagainya.,2. Penimbau: Kepingan kayu, logam atau plastik untuk melengkapi sesuatu bentuk.
nomadic furnitureperabot nomadKesenianTiadaPerabot yang direka khusus untuk memudahkannya dibawa ke mana-mana.
modular furnitureperabot bermodulKesenianTiadaPerabot yang boleh diubahsuaikan susunannya mengikut kehendak penggunanya.
public furnitureperabot awamKesenianTiadaPerabot yang direka khusus untuk kegunaan awam.
loose furnitureperabot bebasKesenianTiadaPerabot yang boleh digunakan secara berasingan tanpa memerlukan set yang lain, serta boleh dialih-alihkan dengan bebas.
12345678910...

Kembali ke atas