Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ra.bot] | ڤرابوت

Definisi : Jw alat perkakas; ~ mobil alat-alat bahagian kereta; ~ rumah perkakas rumah (kerusi, meja, dll); ~ tukang kayu alat perkakas tukang kayu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ra.bot] | ڤرابوت

Definisi : segala jenis perkakas yg diperlukan utk rumah (pejabat dll): ~ rumah segala macam perkakas spt kerusi, meja, yg diperlukan di rumah; ~ tukang kayu segala macam perkakas yg diperlukan oleh tukang kayu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
claw and ball footkaki perabot berkukuKesenianTiadaUkiran kaki burung atau binatang yang memegang bola yang terdapat pada kaki perabot atau kerusi. Kaki perabot berkuku ini terkenal pada abad ke-18.
claw and ball footkaki perabot berkukuSeni BinaTiadaUkiran kaki burung atau binatang yang memegang bola yang terdapat pada kaki perabot atau kerusi. Kaki perabot berkuku ini terkenal pada abad ke-18.
sideboard (furniture)perabot tambahKesenianTiadaPerabot yang direka khusus sebagai tambahan kepada sesuatu perabot lain untuk tujuan tertentu.
bamboo furniture imitationperabot buluh tiruanKesenianHiasan DalamanPerabot yang diperbuat daripada kayu bic dan dihasilkan menyerupai buluh. Perabot ini diperkenalkan pada abad ke-18 di England dan terkenal di Amerika pada abad ke-19.
casterroda dwipaksiKesenianHiasan DalamanRoda yang dipasang di bawah perabot atau kerusi supaya perabot atau kerusi itu mudah dialihkan atau digerakkan.
applewoodapplewoodKesenianHiasan DalamanKayu pokok epal yang berwarna cerah, digunakan untuk membuat alat perabot dan venir. Perabot yang diperbuat daripada kayu jenis ini biasanya dikemaskan secara semula jadi atau disapu cat.
furnitureperabotPentadbiran PerniagaanTiada1. Perabot: Barang-barang keperluan di dalam rumah seperti kerusi, sofa, meja, katil dan sebagainya.,2. Penimbau: Kepingan kayu, logam atau plastik untuk melengkapi sesuatu bentuk.
nomadic furnitureperabot nomadKesenianTiadaPerabot yang direka khusus untuk memudahkannya dibawa ke mana-mana.
modular furnitureperabot bermodulKesenianTiadaPerabot yang boleh diubahsuaikan susunannya mengikut kehendak penggunanya.
public furnitureperabot awamKesenianTiadaPerabot yang direka khusus untuk kegunaan awam.
12345678910...

Kembali ke atas