Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pri.mi.tif] | ڤريميتيف

Definisi : 1. berkaitan dgn atau pd zaman pur­bakala, kolot, kuno: kpd bangsa-bangsa yg ~, sihir itu besar ertinya; 2. sangat sederhana (seolah-olah dr zaman purbakala), kuno: alat-alat ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pri.mi.tif] | ڤريميتيف

Definisi : 1 mengenai atau termasuk dlm zaman kuno: bangsa-bangsa ~. 2 sangat bersahaja (tidak sulit); cara kuno: alat-alat ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
primitif (adjektif,)
Bahasa Asal :Inggeris
Bersinonim dengan kolot, konservatif, kuno, purba, silam, arkaik, ketinggalan zaman, lapuk, usang, lama, tua, mundur, basi;,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
state buildingpembinaan negaraSains PolitikPolitik PerbandinganProses membentuk satu sistem pemerintahan yang lebih baik dan mantap. Proses ini melalui beberapa tahap yang tertentu seperti tahap primitif kepada tahap feudal kemudian beralih ke tahap moden. Pada tahap primitif, pembinaan negara ditentukan oleh kekuatan fizikal iaitu yang kuat akan menguasai yang lemah. Apabila semakin banyak perubahan berlaku, pemerintahan menjadi semakin tersusun seperti bersifat monarki atau dinasti yang berkuasa. Peningkatan dalam kesedaran dan pemikiran rasional dalam masyarakat telah mendorong kepada kemunculan negara moden seperti republik. Sehingga kini, sistem pemerintahan negara terus berkembang dan wujud dalam pelbagai bentuk seperti demokrasi, komunis, monarki moden dan fasis.
primitiveprimitifKomputerTiadaTiada
primitiveprimitifMatematikTiadaTiada
primitiveprimitifPendidikanTiadaTiada
primitiveprimitifPerubatanTiadaTiada
primitiveprimitifSejarahTiada3. Sifat sesuatu yang lama, kuno, usang atau purbakala.
primitiveprimitifPendidikanTiada

Arahan mudah dalam bahasa pengaturcaraan logo yang melaksanakan satu operasi.

primitiveprimitifBioinformatikBioinformatik MolekulSifat asal dari leluhur sama yang kekal tanpa perubahan dari satu generasi ke satu generasi yang terkini.
output primitiveprimitif outputKomputerTiadaTiada
input primitiveprimitif inputKomputerTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas