Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ra.gam] | راݢم

Definisi : I 1. tingkah, cara, laku, olah: aku men­junjung sekotak pinggan dan kawan-kawan yg lain masing-masing dgn ~nya; 2. jenis, macam: dlm masyarakat ada berbagai-bagai ~ manusia; aneka ~ berbagai-bagai jenis; serba ~ serba macam; 3. lagu, langgam: maka gendang pun dipukul oranglah tujuh ~, dan pd se~ sekali nafiri berbunyi; ahli ~ ark ahli muzik; 4. corak, ragi, warna: kain yg cantik ~nya; ~ bahasa variasi bahasa ber­dasarkan penggunaannya, yg berkaitan dgn situasi (tajuk pembicaraan, bidang, dll) yg tertentu; banyak orang banyak ~nya prb banyak orang banyak tingkahnya (fiilnya, laku­nya); seragam 1. sama potongan dan warnanya (bkn pakaian dll), sama sahaja (ciri-cirinya, peraturannya, dll): pakaian ~; 2. sesuai, sepakat; ~ sebau sehati (suami isteri dll); menyeragamkan menjadikan seragam: ~ ejaan Rumi bahasa Malaysia-Indonesia; keseragaman perihal (keadaan dsb) se­ragam: ~ bentuk; ~ warna; penyeragaman perbuatan menyeragamkan: ia akan dapat berusaha ke arah ~ bahasa Malaysia dan bahasa Indonesia; beragam, beragam-ragam berbagai-bagai, bermacam-macam, berwarna-warna: masya­ra­kat yg digaulinya jauh lebih ~ dan luas drpd masyarakat zaman ayahnya; ramai ~, rimbun menyelara prb setiap orang ada kemahuan (fikiran, kegemaran, dll) sendiri; meragam 1. menyanyi (bernyanyi, berlagu); 2. mewarnai; 3. bp berkelakuan (berperangai) tidak tentu hala (tidak dapat diteka): kereta buruk yg ~; gadis itu terus-menerus ~; meragamkan menjadikan beragam, mem­buat (mengubah dsb) supaya menjadi berbagai-bagai atau tidak serupa sahaja: mereka tahu ~ masakan utk hidangan sehari-hari; keragaman 1. perihal berjenis-jenis ragam: orang yg begini membawa sekali ~ yg beraneka juga; 2. = ~ jiwa keadaan (jiwa). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ra.gam] | راݢم

Definisi : Jw bersatu hati, rukun; meragamkan mengeratkan persaudaraan (per­sahabatan dll), merukunkan; keragaman kedamaian, kerukunan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ra.gam] | راݢم

Definisi : 1 cara; tingkah laku; olah: Banyak orang, banyak ~nya. 2 jenis; macam: aneka (berbagai-bagai) ~ berbagai-bagai jenis. 3 lagu: Maka gendang pun dipukul oranglah, tujuh ~. 4 warna: kain tujuh ~. beragam-ragam bermacam-macam; berwarna-warna. meragam 1 bernyanyi; berlagu. 2 membubuh warna pd; mewarnai. 3 berperangai atau berkelakuan tidak menentu. seragam 1 sama potongan dan sama warnanya (bkn pakaian dll): pakaian ~ pakaian tertentu yg dipakai khas oleh sesuatu golongan. 2 sesuai; sepakat. menyeragamkan menjadikan seragam: Usaha ~ ejaan bahasa Malaysia-Indonesia telah dilaksanakan dlm tahun 1972. keseragaman keadaan seragam. penyeragaman perbuatan (usaha dsb) menyeragamkan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
ragam (kata nama)
1. Bersinonim dengan olah: tingkah, kerenah, perangai, gelagat, canda, fiil,

2. Bersinonim dengan jenis: macam, bagai, aneka,

3. Bersinonim dengan lagu: langgam

4. Bersinonim dengan corak: ragi, sisik,

Kata Terbitan : seragam, menyeragamkan, keseragaman, penyeragaman, beragam-ragam, meragam, meragamkan, keragaman,

Puisi
 

Tak sabit ibu gendang kubimbit,
     Mari dipalu ragam serama;
Kalau tak sabit malu sedikit,
     Mana nak boleh turut bersama.


Lihat selanjutnya...(3)
Peribahasa

Adat tua menahan ragam.

Bermaksud :

Orang tua-tua terpaksalah menahan (menderita) berbagai-bagai godaan yang tak menyenangkan hati kerana perbuatan anak cucunya yang tiada berjalan di atas kebenaran.

 

Lihat selanjutnya...(6)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
RAGAM UMUM 
RAGAM BAHASA MELAYU

RAGAM BAHASA MELAYU, variasi bahasa yang digunakan secara berbeza-beza berdasarkan topik yang dipertakatan; berasaskan kumpulan penutur dan pada situasi pembicaraan yang berlainan. Ragam bahasa berbeza-beza antara seseorang dengan seseorang yang lain, atau antara suatu kolompok masyarakat dengan kelompok masyarakat yang lain. Perbezaan ini disebabkan oleh perbezaan latar belakang dan pengalaman penutur yang mempengaruhi perkembangan bahasanya.

BAHASABahasa
SARKAS

Sarkas ialah pertunjukan aneka ragam yang

menonjolkan aksi berani dan menawan oleh artis

trapez, akrobatik, penunggang kuda, pelatih

haiwan, dan penghibur lain. Haiwan terlatih

memainkan peranan penting dalam kebanyakan

sarkas. Badut yang memakai pakaian lucu

menyediakan komedi untuk mengisi pertunjukan

sementara kumpulan pancaragam dan penghibur

dengan pakaian bergemerlapan menambahkan lagi

warna-warni dan keseronokan.

UMUM 
BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA IBUNDA

BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA IBUNDA, ragam bahasa yang mula-mula dikuasai oleh seseorang penutur bahasa. Ragam bahasa ini biasanya diperoleh semasa anak-anak lagi dan merupakan bahasa ang pertama didengar oleh seseorang bayi daripada anggota keluarganya.

BAHASAKonsep
BURLESQUE

Burlesque, satu bentuk hiburan aneka ragam

yang popular di Amerika Syarikat pada awal tahun

1900-an. Kemuncak kepopularan burlesque adalah

dari tahun 1905 hingga tahun 1920-an. Pada masa

itu burlesque dipersembahkan dalam bentuk yang

standard dan hampir menyamai vaudeville (lihat

Vaudeville).

UMUM 
MAJLIS TARIAN BERTOPENG

Majlis tarian bertopeng ialah nama suatu

majlis sosial atau tari-menari di mana topeng dan

kostum yang beraneka ragam dipakai.

UMUM 
KONJUGASI

Konjugasi ialah senarai lengkap bentuk kata

kerja mengikut modus, bilangan, orang, kala, dan

ragam. Sinopsis ialah ringkasan bentuk-bentuk ini

bagi satu orang sahaja, seperti yang ditunjukkan di

bawah bagi kata kerja show.

UMUM 
DIALEK MELAYU DI PULAU SAYONGDIALEK MELAYU DI PULAU SAYONG, satu ragam dialek Melayu yang mempunyai ciri linguistik tersendiri yang dituturkan di Mukim Sayong, dan beberapa kawasan lain di sekitar daerah Kuala Kangsar, Perak. Mukim Sayong ini terletak berhampiran Sungai Perak, dan di mukim inilah terletaknya bandar diraja Kuala Kangsar. Oleh sebab nama Kuala Kangsar itu lebih dikenal umum, maka sejak kebelakangan ini, nama dialek Melayu Kuala Kangsar lebih sering digunakan untuk merujuk ragam dialek Melayu yang dituturkan di kawasan ini berbanding penggunaan nama dialek Melayu Pulau Sayong (DMPS).BAHASABahasa
DIALEK MELAYU DI SUNGAI PERAKDIALEK MELAYU DI SUNGAI PERAK, satu ragam dialek Melayu yang mempunyai ciri-ciri linguistik tersendiri yang dituturkan di kawasan yang terletak di pinggir Sungai Perak. Dari segi penyebaran geografinya, kawasan ini termasuklah Kampung Gajah di sebelah selatan, Bota, dan sehinggalah ke pekan Parit di sebelah utara. Selain dikenal sebagai dialek Melayu Sungai Perak (DMSP), dialek ini juga biasa disebut sebagai dialek Parit. Pada umumnya, nama dialek Parit itu lebih dikenal ramai dan sering digunakan untuk merujuk ragam dialek Melayu yang dituturkan di daerah ini.BAHASABahasa
INTONASI BAHASA MELAYUINTONASI BAHASA MELAYU, lagu atau ragam suara yang berirama dengan naik turunnya nada dalam ucapan.BAHASAKonsep
123

Kembali ke atas