Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[roh] | روح

Definisi : Ar 1. yg dihembuskan Allah SWT ke dlm badan manusia dan hiduplah ia: semua men­doakan ~nya dirahmati Allah; ~ al-Kudus gelaran yg diberikan kpd malaikat Jibrail; 2. ki semangat, jiwa: hukum yg benar-benar tepat dan sesuai dgn ~ Islam. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[roh] | روح

Definisi : 1 makhluk hidup (spt malaikat, jin) yg berperasaan dan berfikiran tetapi tidak berjasad. 2 bahagian batin manusia yg mempunyai perasaan, fikiran dll; jiwa: ~nya melayang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
roh (kata nama)
Bersinonim dengan nyawa, hayat, rohani, jiwa, semangat;,

Peribahasa

Merasuk seperti polong tak berjinjang.

Bermaksud :

Berkeliaran memperlihatkan kelakuan yang jahat ke mana-mana. merasuk = roh jahat masuk ke dalam tubuh manusia; jinjang = pemimpin atau ketua hantu.

 

Lihat selanjutnya...(2)

Lihat selanjutnya...(1)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
purgatoryneraka sementara (Kristian)SejarahTiadaTempat roh-roh dibersihkan menurut kepercayaan agama Kristian.
exorcist dramadrama eksorsisKesusasteraanTiadaDrama/lakonan yang berkaitan dengan roh-roh halus untuk mendapatkan restu atau keselamatan.
cure of soulsmenyembuhkan roh/rawatan rohSejarahTiadaPerihal memberikan rawatan oleh paderi atau pembantu paderi khususnya tentang alam ghaib bagi kawasan yang mempunyai gereja dan paderinya sendiri dalam zaman feudal yang meletakkan penguasaan gereja sepenuhnya ke atas penduduk jajahan.
soulrohKependudukanTiadaTiada
soulrohPendidikanTiadaUnsur bukan fizikal yang merupakan sebahagian daripada manusia dan akan wujud walaupun selepas kematian.
world soulroh alamSejarahTiadaTiada
world spiritroh alam; TuhanSejarahTiadaTiada
revenantpenjelma; penjelmaan rohSejarahTiadaTiada
centriolesentriolBioteknologiTiadaRoh halus atau granul yang membentuk bahagian tengah sentrosom.
psychicpsikikBiologiFisiologi1. Berkaitan dengan ingatan/kenangan atau roh; mental. 2. Keadaan yang boleh berhubung dengan jin/syaitan/hantu.
123

Kembali ke atas