Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ru.su/] | روسوق

Definisi : 1. samping, sisi (sebelah badan dll): satu tumbukan lagi kena di bawah ~; angin bertiup di ~ angin bertiup dr sebelah (bukan dr hadapan); tumbuk ~ bp memberi rasuah; 2. pinggir, tepi (jalan dll); ~ jalan jalan kecil di tepi jalan besar; ~ kepala alur di bahagian bawah belakang kepala, cekung (pelipis) kepala; ~ surat tepi surat; daerah ~ daerah pinggir (perbatasan); pintu ~ pintu yg di sebelah (tepi); 3. = tulang ~ bilah-bilah tulang dr tulang belakang ke tulang dada, iga: ~nya patah akibat jatuh; ~ benua (Geog) dasar laut yg tidak begitu dalam yg letaknya dekat pantai; ~ kanan (kiri) sebelah kanan (kiri); merusuk 1. menikam dll di sisi (sebelah) atau pd lambung: dirusuknya orang itu di sebelah kanan; 2. menurut sisi, menepi, menyusur (tepi), mendekati dr samping: ber­jalan ~; 3. rusuk, (tidur dll) di atas tulang rusuk, mengiring: dia tidur ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ru.su/] | روسوق

Definisi : (Mentawai) rumah sementara waktu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ru.su/] | روسوق

Definisi : 1 bahagian badan yg di sebelah kiri atau kanan; lambung: Hang Tuah melompat dgn cepat serta menetak orang yg mengamuk itu dgn kapak, kena ~nya yg kanan lalu mati dgn serta-merta. 2 = tulang ~ tulang yg melengkung dr tulang belakang hingga ke tulang dada. 3 bahagian tepi atau pinggir sesuatu. ~ jalan jalan kecil di tepi jalan besar. ~ surat bahagian tepi atau pinggir surat. merusuk 1 menikam dll dr sisi atau pd rusuk: Dirusuknya orang itu pd sebelah kanan. 2 mengikut sebelah tepi; menepi; menyusur: berjalan ~. 3 bertekankan tulang rusuk; mengiring: Beliau berbaring ~ di atas katil. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rusuk (kata nama)
Bersinonim dengan sisi, samping, lambung, sebelah, tepi;,
Kata Terbitan : merusuk,

Puisi
 

Darilah mana kajangku tiris,
     Dari pucuk sampailah ke rebung;
Darilah mana kupandang manis,
     Darilah rusuk sampailah ke punggung.


Lihat selanjutnya...(4)
Peribahasa

Tiba di rusuk menjeriau.

Bermaksud :

Sudah pada tempatnya, sudah kena benar. jeriau = kayu yang dipasang melintang pada kasau.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
pelambat nyala) Resin yang disebatikan dengan bahan kimia tertentu untuk mengurangkan ke - cenderungan resin daripada terbakar. (KIM) flange (bebibir) Unjuran pada tepi atau bingkai suatu objek. (FIZ) flank of tooth (rusuk gigi) Permukaan gigi gear pada sepanjang lebarnya dan di bawah bulatan pic. (FIZ) flap (copeng dubur) Lihat anal lobe. (BIO) flare (flar) Kemerahan yang terdapat di sekeliling bintat urtikaria. Keadaan luar ini membentuk lapisan tebal yang berserabut dan bergabung pada batang pokok atau tertang - gal dan meninggalkan batang yang licin. (HUT) RIA (RIA) Singkatan bagi radioimmunoassay. Lihat radioimmunoassay. (BIO) rib (rusuk) Salah satu siri rawan atau tulang yang panjang dan melengkung pada to- rhinorrhea rhizoplast rhizoplastidil rib Kamus Sains.indb 573 7/8/08 11:50:23 AM 574 raks vertebrat

Kembali ke atas