Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.ba/] | سابق

Definisi : Mn 1. muram, suram (muka dll): menangis berbiji-biji ~; 2. redup (hari atau cuaca), mendung; menyabak menangis (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.ba/] | سابق

Definisi : 1. dapur tempat memasak nasi ketika diadakan kenduri: datanglah orang-orang negeri itu membuat ~, membuat balai, ber-bagai-bagailah permainannya; 2. dapur tempat memasak nira; menyabak memasak nira (utk membuat gula). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.ba/] | سابق

Definisi : digenangi air, sebak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.ba/] | سابق

Definisi : 1 dapur tempat memasak ma­kanan ketika diadakan kenduri. 2 dapur tempat memasak nira. menyabak me­masak nira. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sabak (adjektif,)
Bahasa Asal :Minangkabau
1. Bersinonim dengan muram: suram, masyghul, sugul,

2. Bersinonim dengan redup: mendung, malap, kelam.,Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Salam sejahtera. Saya adalah seorang guru muzik pernah menulis beberapa buku muzik sebelum ini yang telah diterbitkan oleh beberapa penerbit swasta dan universiti tempatan. Pada 11 September 2007 saya telah menubuhkan Syarikat TABUH EMAS (pemilik bersama isteri saya / kerana saya seorang pegawai kerajaan yang sedang berkhidmat). Kini syarikat TABUH EMAS telah menerbitkan sebuah buku berjudul "ASAS PENDIDIKAN MUZIK 1" ISBN 978-783-43662-0-9 dan sedang dalam proses akhir percetakan buku "ASAS PENDIDIKAN MUZIK 2" ISBN 978-983-43662-1-6. Kerja-kerja persediaan penulisan buku "ASAS PENDIDIKAN MUZIK 3" telah dimulakan dan dijangka diterbitkan pada penghujung 2009 ini. Saya ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai DANA INDUSTRI BUKU yang dikatakan hanya digunakan RM3J daripada RM10J yang telah diperuntukkan. Adakah kami layak untuk memohon dana tersebut dan bagaimanakah caranya. Saya telah pun menulis surat kepada Ususetia Dana mengenai perkara ini. Terima kasih MASTOR HJ JARKASEH Tabuh Emas (IP-0265571-U) No.53 Jalan Teratai Taman Serendah Sabak Bernam 45200 SelangorSila daftar dengan Kementerian Kewangan terlebih dahulu iaitu dibawah kod bidang 010100 dibawah bahan bacaan kemudian memohon untuk mendapatkan dana.Lain-lain24.04.2009

Kembali ke atas