Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sah]/[sah] | صح

Definisi : 1. lulus pd sisi undang-undang (adat, hukum, dll), lwn batal (puasa, sembahyang, dll): sudah berkali-kali ia meminta menjadi isteri yg ~; sembahyangnya tidak ~ kerana ia tidak ber-suci; 2. benar, pasti, nyata: jikalau ~ awan mengandung hujan, habislah basah gerangan nenek; khabar yg ~ khabar yg benar; mengesahkan 1. mengakui bahawa sesuatu benar, membenarkan: beliau ~ ia akan ber-ada di Tokyo selama empat hari; pem-buangan kamu telah disahkan oleh ketua pejabat; 2. memastikan, menetapkan: kematian anak dlm kandungan itu dapat disahkan dgn gambar X-ray; 3. mengakui (dokumen, cek, perjanjian dsb) sah dgn menurunkan tanda-tangan dsb: Presiden Mahkamah Syariah boleh ~ saman itu utk disampaikan kpd pihak berkenaan; kesahan perihal sah, sah tidaknya (sesuatu): negara-negara Islam telah menjadikan per-setujuan pihak yg berkahwin sbg syarat ~ sesuatu perkahwinan; ~ perbandingan ini tidak dapat dibuktikan; pengesahan perbuatan atau hal mengesah-kan: ~ tentang kehilangan itu belum disiarkan lagi; pengesah sesuatu (orang dsb) yg mengesah-kan sesuatu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sah]/[sah] | صح

Definisi : 1 tidak salah dr segi undang-undang dll; dibenarkan atau dilulus­kan oleh undang-undang dll: Resit ini tidak ~ kerana tidak bersetem. 2 sempurna perbuatannya kerana me­nurut hukum atau syarat-syaratnya; tidak batal: Kalau meneguk air dgn sengaja, walaupun seti­tik, tidak ~lah puasanya. 3 tidak salah lagi; benar; nyata: Khabar yg diceritakannya itu memang ~. mengesahkan menjadikan atau mengakui sah; membenarkan: Pihak polis telah ~ penangkapan dua orang tokoh politik itu. pengesahan perbuatan atau hal mengesahkan; pe­nga­kuan sudah sah: Surat ~ pelantikan pegawai itu sudah diterima. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sah (adjektif)
1. Bersinonim dengan dibenarkan: lulus, diterima, halal, boleh, diakui,
Berantonim dengan haram

2. Bersinonim dengan benar: pasti, nyata, sabit, sudah tetap, terang, sahih, tentu, muktamad, cerat, asi, isbat, pentan, sidi, absah,
Berantonim dengan samar-samar

Kata Terbitan : mengesahkan, kesahan, pengesahan,

Peribahasa

Bergantung tidak bertali.

Bermaksud :

Hal seorang yang menjadi gundik yang tidak sah atau yang telah ditinggalkan suaminya tetapi belum ditalak. (Peribahasa lain yang sama makna: Bergantung sehasta tali).

 

Lihat selanjutnya...(4)


Glosari Dialek Negeri Sembilan

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
molosah[m.l.sAh]kata adjektifberkenaan hujan, air yang mencurah-curah.Ujan tu lobek, molosah turune.[u.dZAn tu l.bE/ m.l.sAh tu.Äun.E]Hujan itu lebat, mencurah-curah turunnya.
urek[u.ÄE/kata kerjasukar untuk dikeluarkan, sukar dicabut.Paku tu susah diurek, sobab tolampau dalam masoke ko toreh tu.[pA.ku tu su.sAh di.u.ÄE/ s.bAb t.lAm.pAw dA.lAm mA.s/.E k t.ÄEh tu]Paku itu susah dicabut sebab terlampau dalam masuknye ke teras itu.
dudut[du.dut]kata kerjahirup, hisap.Usah dudut bondo tu, tak elok. Bodan kau yo yang tak somonggah dibueke kang.[u.sAh du.dut bn.d tu tA/ E.l/ b.dAn kAw j jAN tA/ s.mN.gAh di.bu.wE/.E kAN]Usap hisap benda itu, tidak elok. Badan engkau juga tidak elok dibuatnya nanti.
motan II[m.tAn]kata kerjapenting, utama.Pokaro-pokaro motan usah disede-sedekan.[p.kA.č.p.kA.č m.tAn u.sAh di.sE.dE.sE.dE.kAn]Perkara-perkara penting jangan dimudah-mudahkan.
borontak[b.čn.tA/]kata kerjaberkuasa.Usah nak borontak kek lopak orang, kok nak borontak, borontak kek lopak seniri.[u.sAh nA/ b.ÄAn.tA/ kE/ l.pA/ .ÄAN k/ nA/ b.čn.tA/]Jangan hendak berkuasa di tempat orang. Kalau hendak berkuasa, berkuasalah di tempat sendiri.
mereban II[m«.ÄE.bAn]kata adjektifberkenaan pakaian yang labuh.Jubah dio mereban, susah dio nak jalan.[dZu.bAh di.j m«.ÄE.bAn su.sAh di nA/ dZA.lAn]Jubah dia labuh sangat, susah dia hendak jalan.
conggang[tSN.gAN]kata kerjaberpisah, berenggang; boconggang.Dio orang tu memang susah nak conggang macam bolangkeh.[di.j .ÄAN tu mE.mAN su.sAh nA/ tSN.gAN mA.tSAm b.lAN.kEh]Dia orang itu memang susah hendak berpisah, macam belangkas.
motan I[m.tAn]kata namabekas dahan yang terdapat pada kayu yang telah digergaji, mata kayu.Kok boli papan usah boli yang ado motan, nanti kok bolobang.[k/ b.li pA.pAn u.sAh b.li jAN A.d mtAn nAn.ti k/ b.l.bAN]Kalau beli papan jangan beli yang ada tanda bekas dahan, nanti berlubang.
boconggang[b.tSN.gAN]kata kerjaberpisah, berenggang; conggang.Dio orang tu memang susah nak boconggang macam bolangkeh.[di.j .ÄAN tu mE.mAN su.sAh nA/ b.tSN.gAN mA.tSAm b.lAN.kEh]Dia orang itu memang susah hendak berpisah, macam belangkas.
cocap[tS.tSAp]kata kerjalap, sapu.Cocap ae kek lantai tu dongan kaen basah.[tS.tSAp AE kE/ lAn.tAj tu d.NAn kAEn bA.sAh]Lap air di lantai itu dengan kain basah.
12

Kembali ke atas