Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.yu] | سايو

Definisi : 1. = ~ rawan = ~ rayu perasaan sedih (pilu, gundah, hiba, dll): hatinya mengkal bercampur ~; ia selalu merindui anak itu dgn ~ rawan; 2. tidak berseri (mata), kuyu, muram atau suram (muka): matanya layu, pemandangan ~; 3. tidak nyaring (suara), lembut dan menyedihkan; bersayu-sayu sedih (suara dll), sedih benar: dia merayu ~; menyayu menjadi sayu (sedih dll): tangan-nya meraba-raba perutnya yg sakit itu dan suaranya ~; menyayukan menyebabkan jadi sayu (sedih, hiba, dll), menyedihkan, menghibakan: Lamah memeluknya dgn ratapan yg ~, suaranya hampir tidak dapat didengar; kesayuan perihal sayu (sedih, pilu, dll), kesedihan, kepiluan: masa utk berpisah sudah tiba, dan mereka pun berpeluk-peluk ~; aku juga merasai ~ yg dirasai oleh mereka itu; penyayu orang yg mudah berasa sayu: dia seorang gadis yg ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.yu] | سايو

Definisi : 1 = ~ rawan (rayu) (berasa) sangat sedih dan pilu; (berasa) sangat dukacita atau hiba: ~ hatiku mendengar tangis anak itu. 2 perasaan sedih dan pilu; hiba: Bernyanyi dgn ~. 3 tidak berseri (bkn air muka, mata dll); muram; tidak nyaring (bkn suara): Mukanya pucat, matanya ~. menyayukan menyebabkan menjadi sayu; menyedihkan; menghibakan: Apa yg ~ hatimu? kesayuan hal atau keadaan sayu; perasaan sayu: ~ jelas terbayang pd wajahnya yg kelihatan muram. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sayu (adjektif)
1. Bersinonim dengan sedih: sayu rayu, sayu rawan, pilu, gundah, hiba,

2. Bersinonim dengan kuyu: muram, suram,

Kata Terbitan : menyayukan, kesayuan,

Puisi
 

Giling cili dibuat sambal,
     Buat gulai sayur lobak;
Sayu hati menengok kapal,
     Tenggelam timbul dipukul ombak.


Lihat selanjutnya...(6)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
trauermuzik (G)muzik sayuKesenianTiadaTiada
bluesbluesKesusasteraanTiadaLagu bernada sayu yang mendendangkan penderitaan dan kekosongan hidup yang diiringi oleh muzik gita. Blues berasal daripada jeritan spontan hamba abdi dan banduan berkulit hitam di negeri Selatan Amerika, dan memperlihatkan penderitaan mereka. Tema blues menyentuh tentang penindasan dan penderitaan termasuklah kehilangan cinta. Imejnya pula berkisar di sekitar kereta api, penjara, rantai besi, cemeti dan beliung, malahan semua unsur ini adalah lumrah dalam penulisan lirik blues. Blues biasanya terdiri daripada susunan lirik berbari tiga yang diulang-ulang. Lagu seperti ini disebut blues hanya selepas diperkenalkan ke dalam Aliran utama muzik popular Amerika. Ramai penyair Afro-Amerika seperti Langston Hughes menggunakan bentuk blues sebagai asas puisi mereka.
piangevole (It)piangevoleKesenianTiadaArahan untuk bermain secara sayu.
piangendo (It)piangendoKesenianTiadaArahan untuk bermain secara sayu.
addolrato (It)dengan sedihMuzikTiada

Persembahan muzik secara sayu.

lamentlamenMuzikTiada

 Muzik vokal atau instrumental dalam suasana sedih dan muram atau sayu. Lamen juga merujuk kepada air yang dinyanyi­kan sebelum sesuatu tragedi dalam opera Itali pada abad ke-17. Contohnya, Dido's Lament daripada Dido and Aeneas (1689) oleh Purcell. Lamen juga ialah muzik bagpipe Scotland dan Ireland yang bersuasana air.


Kembali ke atas