Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.yung] | سايوڠ

Definisi : serong, rencong, tirus; ~ tirus tirus yg tidak sama; menyayung 1. memotong menyerong, me-rencong; 2. ki menyindir; jangan disindir jangan disayung jangan mengias (menyindir). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.yung] | سايوڠ

Definisi : serong sedikit potongannya dll; rencong: papan ~ papan yg dipotong sayung (rencong); tirus ~ tirus yg tidak sama. menyayung memotong serong; merencong. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sayung (adjektif)
Bersinonim dengan serong, rencong, tirus, senget, bengot, mencong, miring, pencong, mengsol, herot, genjang, condong, sadak;,
Kata Terbitan : menyayung,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
slabreja sayungPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanBahagian luar kayu balak yang terdiri daripada satu permukaan rata dan satu permukaan yang melengkung secara semula jadi, yang tertinggal selepas proses penggergajian balak.
deferred tributarycabang sayungGeografiTiadaKuala sebuah sungai cawang bertemu dengan sungai utama sehingga kedua-duanya mengalir selari bagi satu jarak yang jauh.
sled-runner key wayalur kunci sayungKejuruteraanTiadaTiada
chipserpaiPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanKepingan kecil kayu yang dihasilkan daripada kayu balak, kayu sayung atau bentuk kayu lain yang dipotong menggunakan alat penyerpai. Serpai digunakan sebagai bahan mentah untuk perbuatan papan serpai, pulpa kimia, dan tepung kayu.
refuse burnerpembakar sisaPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanAlat yang dibina khas untuk membakar semua sisa kayu daripada kilang pemprosesan, seperti reja kayu, reja sayung, habuk kayu, dan kulit kayu yang tidak digunakan. Sebahagian daripada haba yang dihasilkan boleh digunakan untuk memanaskan air, bagi menghasilan wap yang digunakan untuk prses pengeringan kayu.
resawgergaji racikPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanGergaji gelung atau gergaji talam yang digunakan dengan meluas untuk meracik dan mengergaji balak segi, kayu racik, dan kayu sayung. Gergaji ini biasanya mempunyai ukuran dan keupayaan memproses yang lebih kecil daripada gergaji belah.
slasherpemotong rejaPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanAlat yang terdiri daripada beberapa bilah gergaji talam yang dipasang pada aci dan disusun pada jarak antara 48 cm hingga 120 cm. Alat ini digunakan untuk memotong reja sayung, reja tepi, dan sisa kayu yang lain mengikut ukuran yang sesuai untuk kayu api atau kayu pulpa, atau untuk memudahkan proses pengangkutan ke bahagian pembakar sisa.

Kembali ke atas