Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
sahaja (kata tugas)
1. Bersinonim dengan satu-satunya: cuma, hanya, melainkan, semata-mata, belaka,

2. Bersinonim dengan selalu: sering, terus, berlarut-larut, berlanjutan, berpanjangan, tidak putus-putusnya, sentiasa, selamanya, sepanjang masa,
Berantonim dengan jarang-jarang

3. Bersinonim dengan juga: jua

4. Bersinonim dengan sebarang: pun, juga, jua,

5. Bersinonim dengan dengan niat: sengaja, dibuat-buat, sengeleng,

Kata Terbitan : bersahaja, bersahaja-sahaja, menyahajakan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
forgettingkelupaanPsikologiPsikologi UmumKegagalan untuk menjejak sesuatu maklumat yang tersimpan dalam ingatan. Kebanyakan maklumat akan dilupai sebaik sahaja dipelajari. Menurut kenyataan Ebbinghaus yang memplotkan graf kelupaan, sesuatu kelupaan maklumat boleh berlaku sebaik sahaja individu itu menerimanya. Walau bagaimanapun, kadar kelupaan ini akan berkurangan sehingga selepas satu tempoh, misalnya 9 jam. Selepas tempoh tersebut, ingatannya akan stabil dan kekal dalam masa yang agak lama. Sekiranya maklumat yang diperoleh individu berkait dengan maklumat yang tersimpan, maklumat itu akan sukar untuk dilupakan.
presystoleprasistoleBiologiFisiologiSelang masa sebaik sahaja sebelum sistole.
lysoclinelisoklinGeologiTiadaAras atau kedalaman laut sebaik sahaja kadar pelarutan kalsium karbonat melebihi gabungan kadar pemendapan dan kerpasannya.
primary dentinedentin primerPerubatanTiadaDentin yang terbentuk sebaik sahaja selepas germa gigi terposisi di posisi anatominya.
daily printtera harianKomunikasiTiadaProses mencuci filem sebaik sahaja selepas penggambaran pada hari berkenaan tamat. Tujuannya ialah untuk meneliti kelemahan atau kekuatan tangkapan yang telah dilakukan. Biasanya, set penggambaran tidak akan dirobohkan selagi tangkapan yang dilakukan tidak memuaskan pengarah.
bleedsalir darahPerikananTiadaProses membuang darah ikan sebaik sahaja ikan dipancing dengan memotong bahagian atas belakang kepala ikan. Proses ini menghalang ikan daripada cepat busuk.
stand tubingsandar tetiubKejuruteraanTiadaMenyandarkan tetiub pada derik sebaik sahaja tetiub dikeluarkan dari telaga.
colostrumkolostrumPentadbiran PerniagaanTiadaRembesan pertama daripada buah dada, berlaku sebaik sahaja, atau kadang kala sebelum kelahiran.
post-implementation reviewpenilaian pascapelaksanaanTeknologi MaklumatTiadaPengauditan sistem baharu sebaik sahaja dilaksanakan untuk melihat keberkesanannya dan sama ada sistem ini telah memenuhi keperluan pengguna.
juntajuntaSains PolitikPolitik PerbandinganMajlis atau jawatankuasa yang dibentuk sebaik sahaja suatu rampasan kuasa atau revolusi berlaku. Majlis ini dibentuk bagi menguruskan perjalanan pentadbiran dan pemerintahan negara. Kini, penggunaan istilah junta lebih merujuk kepada badan pemerintahan negara yang diambil alih oleh kuasa tentera. Jawatankuasa ini dilantik khas oleh pemimpin yang berkuasa pada masa itu seperti jeneral atau kolonel tanpa melalui badan perundangan. Corak pemerintahan lebih cenderung kepada kepentingan pemerintahnya tanpa wujud pemisahan kuasa dan pengawasan oleh agensi pemerintahan yang lain. Contohnya, pemerintahan negara Myanmar sejak tentera mengambil alih kuasa.
1234567

Kembali ke atas