Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sén.déng] | سينديڠ

Definisi : (séndéng) 1. tidak tegak letaknya, senget, miring, tidak seimbang (bahu), rendah sebelah; 2. (Mat) sempadan (pd sesebuah segi tiga tepat) yg letaknya bertentangan dgn sudut tepat; 3. bp agak kurang siuman, kurang ingatannya; ~-mendeng terhuyung-huyung (spt hendak jatuh); bersendeng bersandar: dia tidak duduk terus melainkan ~ pd tempat pegangannya sahaja; bersendengan agak miring (condong, senget) letaknya: kalau angin kencang, layar perahu ~; menyendeng senget atau condong letaknya, miring: seseorang penunggang motosikal ~ arah ke dalam apabila menempuh selekoh; menyendengkan meletakkan condong (senget, miring) sedikit, menyengetkan (letak sesuatu); tersendeng-sendeng terhuyung-hayang (spt hendak jatuh). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sén.déng] | سينديڠ

Definisi : (séndeng) IB 1. usaha mubaligh agama Kristian (Protestan); 2. mubaligh agama Kristian (Protestan); rumah sakit (sekolah dll) ~ rumah sakit (sekolah dll) yg diseleng-garakan oleh mubaligh agama Kristian. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sén.déng] | سينديڠ

Definisi : /séndéng/ 1 tidak tegak letak­nya; condong; senget. 2 ki tidak berapa siuman; agak gila. menyendengkan meletakkan sesuatu condong atau miring sedikit; menyengetkan letak sesuatu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Peribahasa

Tersenget-senget bagai katung di bawah reba.

Bermaksud :

Orang kecil yang takut dan malu hendak mendekati orang besar dan mulia. (Peribahasa lain yang sama makna: Tersendeng-sendeng bagai sepat di bawah mengkuang). katung = sebangsa penyu; reba = ranting daripada dahan kering yang bertompok-tompok bekas ditebas.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
inclined planesatah sendengMekanikGunaanSatah yang tidak selari dengan satah mengufuk. Satah sendeng sering digunakan dalam kajian geseran, apabila komponen tangen bagi berat jasad yang berada di atas permukaan berkenaan diimbangi oleh daya geseran sehinggalah gerakan berlaku. Dalam keadaan gerakan jangkaan bagi jasad yang ditahan oleh permukaan sokongnya sahaja, sudut sendeng yang berkenaan dinamai sudut rehat. Lihat juga sudut rehat.
coloured narrativenaratif sendengKesusasteraanTiadaNaratif yang menunjukkan pertuturan watak dalam cerita tanpa menggunakan percakapan langsung atau percakapan tidak langsung. Naratif ini diwarnai oleh penyusunan rangkai kata watak dalam cerita. Naratif sendeng diekploitasikan untuk tujuan ironis. Namun, adalah sukar untuk membezakan antara suara watak dengan suara pencerita sekiranya loghat mereka sama. Naratif sendeng terdapat dalam novel Pride and Prejudice dan Emma oleh Jane Austen.
slantsendengFizikTiadaTiada
lopsidesendengKejuruteraanTiadaTiada
slantsendengMatematikTiadaTiada
slantsendengKomunikasiTiadaTiada
slantsendengPerubatanTiadaTiada
slantsendengPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
tilting backsendeng belakangKomunikasi MassaTiadaTiada
heeltumit; sendeng/sengetPerikananTiadaTiada
12345678

Kembali ke atas