Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.ra.gam] | سراݢم

Definisi : 1 sama potongan dan sama warnanya (bkn pakaian dll): pakaian ~ pakaian tertentu yg dipakai khas oleh sesuatu golongan. 2 sesuai; sepakat. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[se.ra.gam] | سراݢم

Definisi : 1. sama potongan dan warnanya (bkn pakaian dll), sama sahaja (ciri-cirinya, peraturannya, dll): pakaian ~; 2. sesuai, sepakat; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
ragam (kata nama)
1. Bersinonim dengan olah: tingkah, kerenah, perangai, gelagat, canda, fiil,

2. Bersinonim dengan jenis: macam, bagai, aneka,

3. Bersinonim dengan lagu: langgam

4. Bersinonim dengan corak: ragi, sisik,

Kata Terbitan : seragam, menyeragamkan, keseragaman, penyeragaman, beragam-ragam, meragam, meragamkan, keragaman,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
sela per beberapa ratus saat. (METEO) club leaf (daun belantan) Penyakit daun yang disebabkan oleh sejenis bakteria, mikoplasma atau riket- sia. Gejala utamanya ialah pertumbuhan yang tak sempurna dan tak seragam akibat gangguan pada floem hingga daun nampak seperti belantan. Contohnya, penyakit daun klover yang disebabkan oleh riketsia yang ditularkan oleh Agal- liopsis novella. (BIO) clubbed fingers/clubbed toes (jari belantan bahagian dalam daratan yang besar bagi julat suhu tahunan, harian dan hari ke hari, kelembapan yang agak rendah dan umumnya oleh hujan yang sederhana atau hujan yang sedikit dan tak seragam. Suhu ta - hunan yang lampau terjadi selepas solstis. Dalam keadaan melampau, iklim ini menyebabkan terjadinya gurun. (HID) continuity (keselanjaran) Konsep yang menghuraikan tentang pengabadian jisim bagi jisim yang meng- alir

Kembali ke atas