Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[si.si] | سيسي

Definisi : 1. bahagian yg di kiri atau di kanan sesuatu benda, rusuk, samping, tepi: dia lari dr ~ku; lukisan badan ikan itu dilihat dr ~; 2. garisan lurus yg menyempadani (membatasi) sesuatu bidang, penjuru, segi: di tiga ~, dia dikelilingi oleh air; 3. segi, sudut, pihak (pandangan dll): mereka memandang dr ~ mereka sahaja; di sisi 1. di sebelah (kiri atau kanan) sesuatu, berhampiran (dekat) dgn: ia duduk ~ suami­nya; 2. di samping (bersama-sama): ibu Ema yg telah tua itu dapat jua menghibur­hiburkan hatinya ~ suami, anak, menantu, dan cucunya; 3. di samping (selain): ~ itu, kemungkinan perkembangan bahasa itu pun menjadi lebih besar sebab lebih banyaknya jumlah manusia yg memakainya; 4. dr segi (pandangan dll): tiap-tiap rakyat itu mem­punyai hak-hak yg sama antara satu dgn lain ~ undang-undang; 5. di kalangan: ajaran Rousseau telah berkembang dan amat besar pengaruhnya ~ rakyat; ke sisi ke tepi, ke samping; dikesisikan diketepikan, dikesampingkan; bersisi, bersisi-sisian berdampingan, ber­dekatan (berjalan, duduk, dll): telah menjadi kesenangan baginya berjalan ~-sisian dgn dia ke mana-mana; menyisi 1. pergi ke sisi (ke tepi, ke sam­ping), menepi; 2. berjalan dll di sepanjang tepi (birai, pinggir), menyusur; menyisikan 1. membawa dll ke sisi (ke tepi); 2. mengetepikan (kerana tidak penting dll), mengesampingkan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[si.si] | سيسي

Definisi : 1 arah atau bahagian tepi sebelah kanan atau sebelah kiri sesuatu benda: Saya tidak dpt mengecamkannya kerana saya melihat dia dr ~. 2 sudut sesuatu pandangan: Dr ~ masyarakat, perkara itu memang salah. 3 garis yg me­nyempadani sesuatu rajah (segi tiga, segi em­pat dsb). menyisi 1 pergi ke sisi; menepi. 2 berjalan dsb di sepanjang tepi sesuatu; menyusur. menyi­si­kan membawa ke sisi; meletakkan di sisi; mengesampingkan. di sisi 1 di sebelah kanan atau kiri: Saya duduk ~nya. 2 dr segi sesuatu pandangan atau pendapat: ~ undang-undang, kita mempunyai hak yg sama. ke sisi (pergi dsb) ke tepi. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sisi (kata nama)
1. Bersinonim dengan tepi: rusuk, samping, tepi, lambung,
Berantonim dengan tengah

2. Bersinonim dengan pihak: bahagian, belah, segi, sudut,

Kata Terbitan : di sisi, ke sisi, dikesisikan, bersisi-sisian, menyisi, menyisikan,

Puisi
 

Sapu tangan tepi dikelim,
     Mari kelim sisi belalang;
Sirih pinang boleh dikirim,
     Nak kirim bukannya barang.


Lihat selanjutnya...(2)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
rear lamplampu belakangKejuruteraanTiadaLampu merah di sisi-sisi pinggiran bahagian belakang kenderaan untuk menandakan kehadiran dan menunjukkan kelebaran.
side saltokuang sisiSukanTiadaPergerakan guling sisi di udara. Terdapat tiga 3. jenis kuang sisi, iaitu kuang sisi dakap, kuang sisi pike atau kuang sisi lurus. Ketiga-tiganya dilakukan dengan kaki terkangkang.
parallel rulerpembaris selariKejuruteraanTiadadengan cara yang menyebabkan sisi-sisi itu sentiasa selari, walaupun apabila jarak di antaranya berubah.
circular functionfungsi membulatMatematikTiadaFungsi yang mempunyai nilai berbentuk nisbah sisi-sisi segi tiga bersudut tepat seperti sin, kos, tan, sek, kosek dan kot.
prismoidprismoidKejuruteraanTiadaJasad yang mempunyai hujung-hujung rata dan selari, dan sisi-sisi yang rata.
limit gaugetolok hadKejuruteraanTiadaTolok yang digunakan untuk menguji had yang dibenarkan pada sisi-sisi hasil kerja, untuk tujuan pemotongan yang akan memungkinkan kebolehtukaran hasil kerja itu.
lateral refractionbiasan sisi; pembiasan sisiMatematikTiadaBiasan sisi: Komponen biasan atmosfera yang serenjang dengan biasan tegak.
sagittal planesatah sisiSukanTiadaSatah sisi: Dimensi abstrak yang membahagikan badan kepada dua, iaitu sisi kanan dan sisi kiri.
side-by-sidesisi dengan sisiKejuruteraanTiadaTiada
lateral diffusionresapan sisi; bauran sisiKejuruteraanTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas