Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[te.nat] | تنت

Definisi : 1. letih lesu, penat sekali: nafasnya pendek-pendek tanda ~; 2. keras, kuat, teruk (sakit dll): mereka terpaksa pulang kerana orang tua mereka sakit ~; 3. ki tidak berkembang dan mengalami kerugian atau kemelesetan yg sangat teruk sehingga boleh menyebabkan kebangkrapan, krisis ekonomi dsb (bkn ekonomi, perniagaan, kewangan dsb): kedudukan kewangan syarikat itu masih ~; ekonomi negara yg ~ menyebabkan ramai pekerja kehilangan pekerjaan;ketenatan perihal atau keadaan tenat. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[te.nat] | تنت

Definisi : 1 letih atau penat sekali; letih lesu: Nafasnya pendek-pendek kerana ~ bekerja. 2 sangat kuat (ttg sakit dsb); teruk: Dia terpaksa pulang ke kampungnya kerana orang tuanya sedang sakit ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tenat (adjektif)
1. Bersinonim dengan letih lesu: penat lelah, jerih,
Berantonim dengan segar

2. Bersinonim dengan teruk: berat, parah, serius, genting, kritikal, melarat, akut, keras, kuat,
Berantonim dengan ringan

Kata Terbitan : ketenatan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
tenatetenatKimiaTiadaTiada
critical sicknesssakit tenatPendidikanTiadaTiada
critically illsakit tenatPerubatanTiadaKeadaan penyakit seseorang yang sangat teruk dan membimbangkan.
serious casekes tenatPerubatanTiadaTiada
dangerously illsakit tenatPerubatanTiadaTiada
intensive carerawatan intensif/rawatan rapiPerubatanTiadaRawatan yang rapi dan berterusan khusus untuk pesakit yang tenat. Dilakukan oleh kakitangan hospital yang terlatih di hospital.
intensive carerawatan intensif/rawatan rapiPerubatanTiadaRawatan yang rapi dan berterusan khusus untuk pesakit yang tenat. Dilakukan oleh kakitangan hospital yang terlatih di hospital.
Compassionate usepenggunaan berbelas kasihanAIDSTiadaPemberian ubat yang masih belum mendapat kelulusan penmasaran kepada pesakit tenat kerana tiada pilihan rawatan lain.
critical care medicineperubatan jagaan kritikalPerubatanTiadaBidang perubatan yang berkaitan dengan penjagaan dan rawatan pesakit yang tenat secara intensif. Pesakit biasanya ditempatkan di unit rawatan rapi seperti di unit jagaan rapi umum, unit jagaan rapi pediatrik, unit jagaan rapi koronari dan unit jagaan rapi neurosurgeri.
critical care nursingjagaan perawatan kritikalPerubatanTiadaPerawatan yang diberikan oleh jururawat dan kakitangan kesihatan terhadap pesakit yang tenat di unit rawatan rapi. Perawatan yang diberikan termasuklah pengeluaran sekresi daripada paru-paru, fisioterapi, penukaran kedudukan pesakit secara berkala dan penjagaan kebersihan anggota badan pesakit.
12

Kembali ke atas