Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[u.lam] | اولم

Definisi : 1. daun-daunan atau buah-buahan mentah (spt daun pegaga, petai, dll) yg dimakan dgn nasi, lalap: kami di rumah makan ~ pucuk janggus dgn sambal belacan; 2. = ulam-ulam, ulaman ki perempuan simpanan, gundik; ~ mencari sambal prb perempuan mencari (mendatangi) lelaki; hendak ~ pucuk menjulai = pucuk dicita ~ tiba prb yg diperoleh lebih baik drpd yg dikehendaki; ulam-ulaman berbagai-bagai jenis ulam: ~ spt pucuk paku, pucuk gajus, pucuk ubi kayu, dan pegaga sering terdapat di restoran itu; berulam makan nasi dgn ulam: saya suka makan ~; makan ~ ki sudah beristeri; berulamkan memakan sesuatu sbg ulam: kamu makan tengah hari tadi ~ apa? (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[u.lam] | اولم

Definisi : ; ~ raja sj tumbuhan (herba yg daunnya dibuat ulam), Cosmos caudatus. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[u.lam] | اولم

Definisi : buah-buahan atau daun-daunan mentah (spt jering, pegaga) yg dimakan dgn nasi: ~ raja nama sj herba yg daunnya dibuat ulam, Cosmos caudatus. ulam-ulaman pelbagai jenis ulam: ~ spt pucuk paku, pucuk gajus dan pucuk ubi memang digemarinya. berulam makan nasi dgn ulam. berulamkan memakan sesuatu sbg ulam: Ketika makan tadi, kami ~ pegaga. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
ulam (kata nama)
1. Bersinonim dengan lalap: rumbah, salad, sayur,

2. Dalam konteks jenis
bersinonim dengan pucuk gajus, ulam raja, pucuk pegaga, daun selom petai, jering, kerdas, kacang botor,

3. Dalam konteks kiasan
bersinonim dengan ulam-ulam, ulaman, gundik, perempuan simpanan.,


Puisi
 

Ulam temu di kebun Pak Akob,
     Halia tumbuh dalam dulang;
Mula bertemu macam tak cukup,
     Bila dah jemu tendang terajang.


Lihat selanjutnya...(16)
Peribahasa

Ada ulam hendaklah ada sambalnya.

Bermaksud :

Tiap-tiap suatu itu ada pasangannya. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Ada jarum hendaklah ada benangnya, b. Ada laut, ada perampok).

 

Lihat selanjutnya...(9)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
daun ulam rajadaun ulam rajaKesenianTiadaMotif ukiran berunsur tumbuhan berbentuk daun ulam raja.
edible herbherba boleh makanHerbaPemiawaianUlam atau sayur-sayuran tradisional yang digunakan dalam resepi masakan sama ada dimakan mentah atau dicelur. Herba boleh makan biasanya dimakan sebagai penyedap rasa dan mempunyai khasiat untuk kesihatan badan dan melindungi daripada penyakit. Contohnya, cekur (Kaempferia galanga) untuk membuang angin dalam badan dan daun pegaga (Centella asiatica) untuk mengubati darah tinggi dan menambah daya ingatan.
appetizerpembuka seleraHerbaPemiawaianHerba yang dapat merangsang atau meningkatkan selera. Contohnya, ulam-ulaman seperti pucuk gajus (Anacardium occidentale), daun betik (Carica papaya), pegaga (Centella asiatica) dan daun mengkudu (Morinda citrifolia).
accompaniment (food)makanan iringanPentadbiran PerniagaanPenginapan dan PenyajianMakanan yang disajikan bersama hidangan utama seperti ulam, cili jeruk dan kentang.
accompaniment (food)makanan pengiringPentadbiran PerniagaanTadbir Rumah TanggaMakanan yang disajikan bersama hidangan utama seperti ulam, cili jeruk dan kentang.
four angled bean (Psophocarpus tetragonolobus)kacang kelisa (Psophocarpus tetragonolobus)Pentadbiran PerniagaanTiadaSejenis tumbuhan memanjat yang buahnya di uat sayur, ulam dan sebagainya.
antioxidantantioksidanHerbaPemiawaianSifat agen yang digunakan untuk menambah atau mencegah molekul dalam badan daripada teroksida. Contohnya, daun cekur (Kaempferia galanga), ulam raja (Cosmos caudatus) dan pelbagai jenis buah limau yang bersifat antioksidan.
flavonolflavonolHerbaFitokimiaSebatian flavon yang mempunyai kumpulan hidroksi pada C-3. Contohnya, kaempferol dalam pokok sambung nyawa (Gynura procumbens) dan kuersetin dalam pokok ulam raja (Cosmos caudatus).
rhamnosideramnosidaHerbaFitokimiaSebatian glikosida yang mengandungi sekurang-kurangnya satu unit gula ramnosa. Contoh sebatian ini ialah kuersetin ramnosida, bahan antioksida yang terdapat dalam daun ulam raja (Cosmos caudatus).
auroneauronHerbaFitokimiaSebatian flavonoid yang dicirikan dengan unit benzilidin yang terikat kepada C-2 unit benzo-3-furanon. Contoh sebatian ini ialah sulfuratin seperti dalam pokok ulam raja berbunga kuning (Cosmos sulphureus).
123

Kembali ke atas