Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[Öu.zur]/[u.zur] | عذور

Definisi : 1. lemah badan, berpenyakitan, sakit: ia tidak dapat berjalan kerana ~; orang tua ~ orang yg sudah tua dan tidak berdaya bekerja berat (selalu sakit-sakit); 2. sesuatu yg menyebabkan tidak dapat bekerja (berjalan dll), aral, halangan: kalau tidak ~, saya akan datang juga; 3. ki a) datang bulan, haid; b) mengandung, hamil; 4. ki, bp terlalu buruk keadaannya (barang-barang), hampir tidak boleh dipakai lagi: jala abang ini telah ~ benar, hendak digantikan dgn yg baharu, tidak ada modal pula; ~ syarii uzur yg dibenarkan oleh syarak dlm melakukan sesuatu ibadah, kewajiban dsb;menguzurkan membuat halangan, meng-halangkan (diri); jangan hendaknya encik ~ diri jangan hendaknya encik berhalangan; keuzuran perihal uzur: kalau jiran kita itu mendapat ~, wajib kita memberi pertolongan kepadanya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[Öu.zur]/[u.zur] | عذور

Definisi : 1 sesuatu yg menyebabkan seseorang tidak dpt bekerja (berjalan dll); aral: Kalau tidak ada ~, lusa saya akan ke Singapura. 2 lemah badan; sakit: Badannya sudah ~. 3 ki datang bulan atau haid: Ia tidak boleh bersembahyang kerana ~. 4 ki mengandung; hamil. ~ syarii uzur yg dibenarkan oleh syarak dlm melakukan sesuatu ibadah, kewajipan dsb. menguzurkan mengadakan halangan (utk tidak ikut serta): ~ diri. keuzuran keadaan atau hal uzur: ~nya menyebabkan dia bersara awal. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
uzur (adjektif)
1. Bersinonim dengan sakit: berpenyakit, gering, terlalu tua,
Berantonim dengan sihat

2. Bersinonim dengan aral: halangan, rintangan, gendala,

3. Bersinonim dengan datang bulan: datang kotor, datang haid, sakit bulanan,

4. Bersinonim dengan usang: buruk, lama, lapuk, lasam, terlalu tua,

Kata Terbitan : menguzurkan, keuzuran,

Peribahasa

Nan jauh tak terjelang,
     nan dekat tak tertandangi.

Bermaksud :

Sudah terlalu uzur.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Kamus Melayu Parsi

Kamus Parsi.indb
up twenty twenty one biscuit innocent ill, sick, unwell hospital illness spade tasteless insurance sight biadab miskin pokok willow jaga bangun dua puluh dua puluh satu biskut tidak bersalah sakit, uzur, tidak sihat hospital, rumah sakit sakit penyodok tawar insurans penglihatan )bī adab( بدا یب )bīchāre, faghīr( ريقف ،هراچيب )bīd( ديب )bīdār( راديب )bīdār shodan( ندش راديب )bīst( تسيب )bīst-o ـم )mozhde, khabar-e khosh( )mozhe, mozhgān( ناگژم ،هژ ُ ـم manusia, penduduk mati, mangkat, wafat pengawal sakit, keuzuran ayam betina, ibu ayam itik dakwat pusat keadilan, kesaksamaan sakit, pesakit, uzur upah, gaji rasa berita gembira bulu mata people dead guard illness, disease hen duck ink center fairness, equity ill, sick, patient wage, reward taste tiding, glad eyelash ناگژم ،هژ ُ

Kembali ke atas