buah keras laut | buah keras laut | Perhutanan | Sains Kayu dan Hasil Hutan | Nama biasa di malaysia bagi pokok dan kayu Hernandia nymphaefolia daripada famili Hernandiaceae. Nama tempatanya di Semenanjung ialah baru laut. Gubal dan teras kayunya sukar dibezakan, dan biasanya berwarna putih atau perang buah zaitun. Tekstur kayunya agak kasar dengan ira yang lurus. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 350 hingga 435 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu keras yang ringan dan lembut. Kayu ini sesuai untuk peraboit, pelampung jaring kayu, dan terompah. |
candlenut tree (Aleurites moluccana) | pokok buah keras (Aleurites moluccana) | Pertanian | Tiada | Tiada |
candlenut | buah keras | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Rempah yang keras bijinya dan berwarna hitam, yang perlu dipecahkan untuk mendapatkan isinya yang putih yang digunakan sebagai bahan pemekat dan perasa dalam masakan Melayu. |
candlenut | buah keras | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Rempah yang keras bijinya dan berwarna hitam, yang perlu dipecahkan untuk mendapatkan isinya yang putih yang digunakan sebagai bahan pemekat dan perasa dalam masakan Melayu. |
nut | kekeras; nat | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kekeras: Buah atau biji berkulit keras seperti buah keras dan badam.,nat: Gelang yang bahagian dalamnya berbenang yang cocok dengan benang skru. |
nut | kekeras | Herba | Botani dan Bioteknologi | Buah kering tidak bengang. Kekeras biasanya terbentuk daripada buah majmuk ovari sinkarpa. Buah ini biasanya mempunyai satu biji dan perikarpanya keras. Contohnya, buah kapur (Dryobalanops aromatica). |
acorn | buah oak | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 2. Biji buah oak yang biasanya dikelilingi oleh kelongsong buah yang keras. |
langsat | langsat | Perhutanan | Sains Kayu dan Hasil Hutan | Nama biasa bagi kayu dan pokok Lansium spp. daripada famili Meliaceae. Nama tempatan di Semenanjung ialah duku. Spesies utama ialah Lansium domesticum yang penting sebagai sumber buah-buah tempatan, seperti duku dan langsat. Gubal kayunya langsat berwarna lebih muda daripada teras kayunya, yang biasanya berwarna kuning atau kuning jingga. Tekstur kayunya halus tetapi tidak sekata keranan mengangungi sel parenkima, dan iranya biasanya bersimpul. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 945 hingga 1040 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu yang keras hingga sangat keras dan berat hingga sangat berat. Kegunaan utamanya ialah hulu peralatan dan tiang pagar. |
cocktail | koktel | Sosiologi | Tiada | 1. Koktel: Sejenis minuman keras hasil campuran dua atau lebih jenis minuman keras lain.,2. Jus buah-buahan yang dicampur dengan pelbagai jenis buah-buahan yang dipotong kecil-kecil. |
Brucea amarissima | Lada pahit, melada pahit | Pertanian | Tiada | Tumbuhan jenis renek dalam famili Simaroubaceae juga dikenali sebagai melada pahit. Biasanya tumbuh dengan mudah di kawasan yang terbuka. Daunya jenis majmuk pinat dan tepi daun bergerigi. Bunga berwarna merah yang mempunyai empat cuping kaliks. Buahnya kecil dan keras. Buah matang berwarna hitam mempunyai rasa seperti lada. Daun digunakan untuk merawat kurap, bisul dan gigitan lipan. Buah yang telah masak dimakan untuk meningkatkan suhu badan, mengubati buasir, cirit-birit, sakit perut dan batuk. Akarnya pula digunakan untuk meredakan disentri, diarea, malaria, demam, sakit perut, batuk dan keracunan. |