Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[men.jer.nih.kan] | منجرنيهکن

Definisi : 1. menjadikan (menyebab­kan dll) jernih, mengheningkan, mem­beningkan: ~ air yg keruh; 2. menjadikan jernih (air muka): berita gembira itu ~ air mukanya; 3. menjadikan jernih (tidak huru-hara): (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[men.jer.nih.kan] | منجرنيهکن

Definisi : menjadikan jernih; mengheningkan: ~ fikiran mengheningkan atau menenangkan fikiran; ~ suasana menyebabkan suasana atau keadaan menjadi tenang dan tenteram. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
jernih (adjektif)
1. Bersinonim dengan hening: bening, terang, jelas,
Berantonim dengan keruh

2. Dalam konteks hati
bersinonim dengan bersih, suci, murni, kudus, putih, khalis, tulus, ikhlas, tulus ikhlas, jujur, safi, sadik, lurus, mustakim, mukhlis, zakiah, tahir, nirmala, mukaddas,
Berantonim dengan bernoda

3. Dalam konteks air muka
bersinonim dengan manis berseri, ceria, riang,
Berantonim dengan muram

Kata Terbitan : menjernihkan, kejernihan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
clarification (food)penjernihanPentadbiran PerniagaanTiadaKaedah menjernihkan kaldu ayam dengan membuang buih yang timbul di permukaannya.
clarificationpenjernihan; penjelasanPerubatanTiada1. Penjernihan: Kaedah menjernihkan kaldu ayam dengan membuang buih yang timbul di permukaannya.
clarificationpenjernihan; penjelasanPentadbiran PerniagaanTiada1. Penjernihan: Kaedah menjernihkan kaldu ayam dengan membuang buih yang timbul di permukaannya.
renderingpengasingan lemakPentadbiran PerniagaanTiadaKaedah atau proses mencair dan menjernihkan lemak.
pectolytic enzymesenzim pektolisisBioteknologiTiadaEnzim yang berupaya menguraikan bahan-bahan yang terdiri daripada pektin. Enzim ini dihasilkan oleh bakteria dan kulat, dan terdiri daripada enzim nyahpempolimeran dan pektin esterase. Enzim nyahpempolimeran terdiri daripada enzim endopoligalakturonase atau galakturonopoligalakturonase dan transeliminase. Enzim ini dihasilkan oleh Aspergillus niger atau Sclerotinia libertinia secara fermentasi dalam keadaan pepejal. Kegunaannya adalah untuk menjernihkan jus buah-buahan.

Kembali ke atas