Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[su.ram] | سورم

Definisi : 1. tidak berapa terang (cahaya dll), agak gelap, kurang cahaya, redup (cuaca): di dlm kamar tidurnya itu hanya lampu tidur sahaja yg hidup, lampu kecil yg ~ ca­hayanya; petang yg ~; 2. tidak berkilauan atau bercahaya (barang emas, perak, dll), tidak bening (batu permata), buram: kalau be­berapa hari tidak dicucinya, kereta itu kelihatan ~; 3. tidak berseri-seri (muka, mata, dll), kusam, kuyu, muram (kerana sedih dll): di ambang pintu terdiri Jenab dgn pakaian serba hitam, rambutnya tidak berdandan, mukanya ~; matanya ~; 4. kurang seronok (kehidupan dll), kurang berbahagia, susah (hati dll), sedih: sesekali guruh menderam di sebelah barat, di hati mereka ~, besok entahkan hujan!; kehidupan yg ~; suram-suram; ~ gelap sedikit gelap (se­hingga tidak kelihatan nyata), samar-samar, sabur limbur; menyuram bertukar menjadi suram, menjadi muram (buram, pudar); menyuramkan menjadikan suram (buram, pudar, dll), memuramkan, memudarkan: jalan ke rumahnya yg gelap makin ~ pandan­gannya; kesuraman perihal suram, kemuraman, kepudaran: di wajahnya, terbayang kesulitan hidup serta ~ masa hadapan anak-anak itu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[su.ram] | سورم

Definisi : 1 tidak berapa terang (bkn cahaya); kurang cahayanya; agak gelap; redup: Cahaya matahari pun ~. 2 tidak bercahaya (bkn batu permata, barang kemas dll); buram. 3 tidak berseri (bkn muka, mata dll); muram: Dgn wajah yg ~, dia pergi meninggalkan kampungnya. menyuram menjadi suram (bkn cuaca dsb). menyuramkan menjadikan su­ram. kesuraman keadaan suram; ke­muraman. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
suram (adjektif)
1. Dalam konteks cuaca
bersinonim dengan redup, muram, samar-samar, remang-remang, melindap, pirau, kelam, kalis, bureng, mamang, gerawan, aram-temaram, kurang terang, agak gelap, kurang cahaya,
Berantonim dengan terang

2. Dalam konteks logam
bersinonim dengan kusam, buram, guram, kelam, suram, pusam, pudar,
Berantonim dengan berkilat

3. Dalam konteks muka, mata,
bersinonim dengan tidak berseri, kusam, kuyu, muram, pucat, suram, subam, usam, pudar,
Berantonim dengan berseri

4. Rujuk lih masyghul

Kata Terbitan : suram-suram, menyuramkan, kesuraman,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
subdued lightcahaya suramKomunikasi MassaTiadaTiada
low keycahaya suramKomunikasiTiadaCahaya yang malap atau samar-samar di kawasan latar belakang manakala objek tumpuan mungkin nampak jelas. Tujuannya ialah untuk mewujudkan suasana seram.
obscured sky covertutupan langit suramMeteorologiMeteorologi PerhubunganLangit yang tidak dapat dilihat disebabkan oleh fenomena pengaburan, seperti kabut dan jerebu. Oleh yang demikian, jumlah awan tidak dapat dicerap. Dalam pencerapan cuaca penerbangan, ia dikodkan sebagai "X".
underexposedkurang dedahanKomunikasiTiadaPenghasilan imej yang gelap atau suram yang disebabkan oleh kekurangan cahaya yang memasuki kanta kamera.
obscurationkesuramanMeteorologiMeteorologi Perhubungan1. Sama dengan tutupan langit suram. 2. Fenomena pengaburan di permukaan bumi.
night railpakaian tidurKesenianTiada1. Gaun daripada fabrik berwarna suram. Pakaian wanita pada waktu pagi.,2. Mantel paras bahu daripada fabrik kapas, sutera satin atau renda, pakaian wanita di bilik dandan pada abad ke-16 hingga awal abad ke-18.
low-key lightingpencahayaan suasanaKomunikasiTiadaPencahayaan yang menimbulkan kesan suram pada gambar kerana menggunakan lebih banyak rona warna kelabu dan hitam.
night wearpakaian tidurPentadbiran PerniagaanTiada1. Gaun daripada fabrik berwarna suram atau pakaian wanita pada waktu pagi.,2. Mantel paras bahu daripada fabrik kapas, sutera satin atau renda.
nervous habitsifat gemuruhPentadbiran PerniagaanTiada1. Gaun daripada fabrik berwarna suram atau pakaian wanita pada waktu pagi.,2. Mantel paras bahu daripada fabrik kapas, sutera satin atau renda.
sky filterturas langitKomunikasiTiadaTuras yang diletakkan di hadapan kamera untuk mewujudkan kesan langit yang suram dalam penggambaran filem hitam putih.
12

Kembali ke atas